Het verhaal achter stageplatform Fiks

Fiks is in oktober 2019 opgericht (onder de naam Internative) door vier voormalig Maastricht University studenten. Het stageplatform is ontstaan op een studentenkamer nabij het Vrijthof. Onder het mom van ‘door studenten, voor studenten’ zijn Iron, Berke, David en Niels begonnen met het bouwen van een platform. Inmiddels is de waardepropositie gevalideerd, hebben 145 bedrijven meegedraaid met de pilot en zijn er meer dan 2000 studenten bereikt door heel Nederland. Co-founder Niels, verantwoordelijk voor Marketing & Growth, vertelt het verhaal en neemt je mee in het proces. 

Update januari 2022: Er is veel gebeurd sinds ik deze post heb geschreven. We delen periodieke updates over hoe het gaat met Fiks. Hier zijn we 100% transparant over onze omzetcijfers, aantal klanten en aantal users. Mijn co-founder Iron flanst deze in elkaar. Check onderaan de post de laatste update! En dan nu ons verhaal…
Update oktober 2023: We zijn inmiddels gestopt met het periodiek delen van onze wins, struggles en de cijfers, maar de oude posts zijn zeker nog te lezen. Check ze onderaan deze post.

Wij zijn Fiks gestart omdat we zelf graag stage wilden lopen tijdens onze studie. Ik zocht zelf bijvoorbeeld een marketing stage tijdens mijn studie aan de Universiteit Maastricht. Gedurende onze zoektocht kwamen we er echter achter dat het vinden van de geschikte stage ontzettend lastig is. De tools van universiteiten en hogescholen sluiten vaak niet helemaal aan bij de vraag van de student. Tevens zijn de vacaturebanken van deze wereld behoorlijk outdated. Eigenlijk waren we op zoek naar een plek waar het aanbod van alle stages overzichtelijk was en samenkwam, zodat je niet LinkedIn, bedrijfspagina’s en allerlei vacaturebanken hoeft af te struinen. We zochten iets dat aansluit bij de doelgroep studenten, waarbij je niet een mail krijgt met “Geachte mevrouw …”. We zochten iets waarbij je écht goed geholpen wordt, iets waarbij je snel en eenvoudig in contact komt met bedrijven. Kortom, iets dat niet bestond. Dus besloten we het zelf te bouwen.

In oktober 2019 bouwden we ons eerste platform. Het lukte ons hiermee studenten te bereiken en dat voelde goed. Onze ‘studentikoze’ aanpak en persoonlijke hulp werd erg gewaardeerd, waardoor Fiks zich snel rond sprak op Universiteiten en Hogescholen in Nederland.

“Die gasten doen er alles aan om je te helpen aan een stage.”

giphy


Met hulp van de Brabantse Ondernemings Maatschappij (BOM) en de ontwikkelingsmaatschappij van Provincie Limburg (LIOF) nam Fiks deel aan het StartUp Accelerator Program en startte het de pilot fase. Tijdens deze pilot fase, waaraan 145 bedrijven deelnamen, valideerden we onze waardepropositie. We hebben alle deelnemende bedrijven gesproken en zijn gezamenlijk op zoek gegaan naar het echte vraagstuk. Hieruit bleek dat het collectieve probleem dat bedrijven ondervinden het aanspreken van een grote groep potentiële stagiairs is. Wij lossen dit op door samenwerkingen aan te gaan met onderwijsinstellingen, studentenpartijen en het bouwen van een hechte student community.

Tientallen gesprekken met recruiters, HR-managers en studenten verder, ging op 5 oktober 2020 de tweede versie van het platform live. In de ontwikkeling van de nieuwe versie van het platform hebben we alle ontvangen feedback van stakeholders meegenomen. We proberen hiermee zo dicht mogelijk bij de klant te staan, om zo problemen van beide partijen zo accuraat mogelijk op te lossen. 

Op ons nieuwe platform kunnen bedrijven connecten met studenten en ze opzoeken op basis van hun persoonlijke profiel en cv. Daarnaast kunnen studenten ook zoeken naar coole stages, bijbanen en traineeships, of kunnen ze de partners van Fiks bekijken via hun Company Page. Mocht een student een vraag hebben, dan kunnen ze gewoon een WhatsAppje sturen naar de HR-Manager. 10x sneller en persoonlijker dan een mail met cv en standaard motivatiebrief in een overvolle mailbox. We bekijken het recruitmentproces dus van twee kanten – om zo nog meer connecties te kunnen faciliteren. Dat is namelijk precies waar het bij ons om draait:  


Het faciliteren van een persoonlijke connectie tussen student en bedrijf.

onze missie

Wij maken deze connectie mogelijk door middel van ons innovatieve, transparante platform. De uiteindelijke match wordt gemaakt door de HR-manager en de student en hier staan we dan ook buiten. Ondanks dat het best wel een uitdagende tijd is om een bedrijf te starten, gaan we er 100 % voor en hebben we ons team reeds uitgebreid.

Wij hebben er zin in! 

Niels

Geschreven door Niels Geominy

Fiks Building in Public (helaas zijn we hier mee gestopt)