Fiks Building in Public: Aan je bedrijf werken vs in je bedrijf werken

Happyyyy Monday everyone, 

De tweede update van 2022 is een feit! And it’s looking good… 

In deze update geef ik ook weer even een update over de cijfers.

Daarnaast neem ik je mee in een rondje langs de evaluaties die we gevoerd hebben met onze bedrijven. Het is helaas toch gebeurd dat niet iedereen helemaal tevreden was over de afgelopen periode…

& last but not least, komt er na de piek nu een rustigere periode wat betreft aanmeldingen, sollicitaties en sales. Desalniettemin, knallen we gewoon door, maar dan op andere fronten. Zo hebben we tijd om ‘aan’ het bedrijf te werken, in plaats van ‘in’ het bedrijf. (I love afgezaagde business quotes) 

Maar… we gaan dus tijd & knaken investeren in:

✍️ SEO

📙 Fiks handbook

🎨 Een nieuwe homepage

Update Februari 2022

  • Cijfers 💵
  • Evaluaties 🤝
  • Investments 💰

Cijfers 💵

Februari is ook altijd een goede maand voor de cijfers. Dit is de maand dat de evaluaties met onze bedrijven plaatsvinden. Hieruit komen altijd nog plaatsingen van studenten naar voren, waarvoor we dan vaak nog een factuur mogen sturen.

Onze business is nogal seizoensgebonden. De studenten beginnen ofwel op 1 februari of 1 september met de stage. De maanden hieromheen zijn dan ook de betere maanden voor de cashflow.

Dit wordt ook ons eerste jaar waarin we de vergelijking kunnen trekken met vorig jaar, en dat ziet er tot nu toe goed uit.

Vorig jaar zaten we rond deze tijd op 12.700 euro omzet, terwijl we daar dit jaar 142% op hebben geplust. 

Doel omzet 2022

🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑 120k

Februari is net als september de maand van de evaluaties. Dit betekent ook dat Mr. Churn om de hoek komt kijken…

giphy

Sommige klanten be like

Er zullen ook altijd bedrijven zijn voor wie de service net niet helemaal aansluit. Vooral in de beginfase zie je dat het percentage hiervan hoog is. Naarmate je als bedrijf ouder wordt, filter je de ontevreden bedrijven er vanzelf uit.

Het effect op Fiks is zichtbaar. Waar we vorige maand nog precies 150 actieve partners hadden, zijn dat er deze maand nog maar 144. 😥

In februari zijn er ook nog wat bedrijven bijgekomen. Dit betekent dat er meer hebben aangegeven niet met ons door te willen. 

Al met al nog wel een goede score, wetende dat we zometeen ook weer kunnen gaan groeien. 

Doel aantal betalende partners 2022

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑 200

Het aantal aanmeldingen is nog wel ons meest ambitieuze target van 2022.

4600 studenten aanmeldingen is het doel. Dit is nu nog een getal waar we alleen maar van kunnen dromen. 4600 is gewoon 50% van de capaciteit van stadion de Geusselt (yes, MVV Maastricht fan hier).

Vorig jaar zaten we op 2266. We willen dus dik gaan verdubbelen.

Doel aantal aanmeldingen studenten 2022

🌕🌘🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑 4600

Evaluaties 🤝

Zoals gezegd is februari de maand van de evaluaties. 

Ieder half jaar, op het moment dat de stages beginnen, nemen we contact op met onze klanten om te vragen wie ze de afgelopen periode hebben aangenomen en of we de stages weer door kunnen zetten naar de volgende periode.

Vaak rollen hier ook aanpassingen van eventuele nieuwe stages en andere feedback uit. 

Voor ons is deze terugkoppeling enorm belangrijk, omdat meer dan 50% van de bedrijven op basis van ‘no cure, no pay’ met ons werkt. Naast een jaarlijkse fee, betalen deze bedrijven alleen op het moment dat ze ook daadwerkelijk een student aannemen die via Fiks gesolliciteerd heeft. 

4mLZjmeUXeRhJPyDa7pI ajMFTl4o4XVaRBrW67bfJV3P7 lsvpvBnFrX6QNCKgev6RxKGQZYeohyYg07A4VeAT AOni Ie9CjKlLAeDhG9wGwht5yvar6NUP2mE5rglWmTkChpM

In totaal zijn er de afgelopen periode 10 bedrijven geweest die aangegeven hebben niet met ons door te willen in hun huidige abonnement. Dat laatste is een belangrijke nuance, aangezien sommige bedrijven in een ‘groot abonnement’ zitten en toch liever op basis van ‘no cure, no pay’ met ons verder willen gaan. 

Daarnaast zijn er ook altijd bedrijven die alleen voor de februari-periode op zoek zijn naar stagiairs en voor september geen plekken hebben.

Als ik kijk naar hoeveel bedrijven er daadwerkelijk ontevreden met onze service waren, dan tel ik er 6. 

Het is soms lastig om te achterhalen waar dit aan kan liggen en hoe we dit kunnen verbeteren. 

Vaak is het een ‘een-tweetje’ tussen ons en het bedrijf om de samenwerking succesvol te maken. Aan de ene kant moeten wij goed zijn in onze job om zoveel mogelijk studenten te bereiken en kennis te laten maken met Fiks en onze stagevacatures. Aan de andere kant moeten bedrijven er voor kunnen zorgen dat hun vacatures aantrekkelijk zijn voor studenten. 

Op het moment dat een bedrijf uit Schubbekutteveen op zoek is naar een stagiair software engineering met 3 jaar ervaring in React & PHP, die vijf dagen in de week moet meewerken en niet aan een afstudeeropdracht mag werken, kunnen we hoog of laag springen, maar dan gaat er weinig gesolliciteerd worden via Fiks.

Overigens komen dit soort taferelen niet vaak voor omdat we nauw contact hebben met onze bedrijven. Op het moment dat er een vacature wordt aangeleverd, waarvan we denken: “Wtf ouwe”, dan zijn we er snel bij om hier feedback over te verzamelen. Vaak creëren we dan in overleg met het bedrijf een verbeterde vacature, die beter aansluit bij de stage-zoekende student.

Toch zijn we vaak afhankelijk van factoren die we niet direct kunnen beïnvloeden, zoals de standplaats van de organisatie, de eisen vanuit de hogeschool of de motivatie van de student. Desalniettemin zijn we ons hier wel van bewust en proberen we alle partijen te ondersteunen in de zoektocht naar de juiste match.

Investments 💰

Zoals net al even aangeven komt er een ‘rustigere’ periode aan waarin we ‘aan’ ons bedrijf kunnen werken in plaats van ‘in’ ons bedrijf.

We gaan dus investeren in de toekomst van Fiks.

De komende maanden zijn we van plan om in de volgende projecten te investeren:

✍️ SEO

📙 Fiks handbook

🎨 Een nieuwe homepage

Hieronder zal ik even kort benoemen wat bovenstaand lijstje inhoud en waarom we hierin gaan investeren. 

✍️ SEO

Search Engine Optimization a.k.a. SEO, heeft alles te maken met je vindbaarheid op Google. Als stage-zoekende studenten de woorden ‘stage lopen’ intypen in Google, willen wij bij deze search bovenaan staan.

Natuurlijk zijn wij niet de enige die dit wilt en er staan nog een heel aantal oudere, grotere en kapitaalkrachtigere partijen boven ons. Dit is dus een (heeeel) lange termijn investering die zich op den duur uit zou moeten betalen. Hier waren we al een tijdje mee bezig, maar nu gaan we ‘double-down’.

We hebben een nieuw extern bureau gevonden die ons hierin gaat ondersteunen: Odiv. Daarnaast is voor onze legend Koen een glansrol weggelegd. Hij gaat zich toeleggen op het schrijven van content. Dit moet er uiteindelijk voor gaan zorgen dat studenten ‘Fiks’ zien op het moment dat ze via Google op zoek gaan naar een stage. 

giphy

Fiks’ SEO strategie van de afgelopen maanden…

📙Fiks handbook

Processen verbeteren, automatiseren en versnellen is altijd een van onze prio’s geweest. We willen zo snel mogelijk repetitieve taken automatiseren zodat we ons kunnen focussen op de belangrijke zaken. Aangezien we ervan uit gaan dat we groeien, en er dus ook nieuwe mensen bij gaan komen in de toekomst, gaan we onze processen documenteren in een handbook.

We gaan videos maken van onze interne en externe processen en daarnaast creëren we per tool die we gebruiken een ‘Fiks-gebruiksaanwijzing’. Daarnaast gaan we documenteren op welke manier we graag binnen Fiks werken en wat onze kernwaarden en doelen zijn. Jaja… we zijn nu echt bedrijfje aan het spelen…

🎨 Een nieuwe homepage

Last but not definitely not least, komt er een nieuwe homepage en die wordt 🔥🔥🔥

Een tijd geleden kwamen we tot de conclusie dat de homepage niet meer overeenkwam met onze propositie. Waarbij we eerst studenten z.s.m. naar onze vacatures wilde duwen, matchen we studenten nu volledig op WhatsApp. Fiks is het platform waarbij je op de hoogte wordt gehouden van relevante stages via een appje.

Op dit moment sluit onze homepage hier niet volledig op aan. Een student die voor de eerste keer op onze website komt, moet een ‘wauw’ effect krijgen of in ieder geval een ‘shit, dit is super nice’ gevoel ervaren.

Helaas kan ik nog niks met jullie delen, maar ik kan je vertellen dat het meest creatieve brein binnen de Fiks gelederen zich heeft uitgeleefd.

Stay tuned!

Dit was het weer… kusje van de boys. 

Thanks weer voor het lezen, een like op mijn LinkedIn post wordt gewaardeerd en tot de volgende! ❤️

iron brands profielfoto

Iron

Namens de boys van Fiks