New Year, New Goals: in 2022 gaat Fiks voor 120k omzet per jaar

Happyyyyy Friday everyone,

De eerste maand van 2022 is een feit. En wat voor een! Januari 2022 is direct onze record maand! Whoop Whoop! 

We zijn het nieuwe jaar ingeknald met een record aantal aanmeldingen, een record aantal sollicitaties en een record maandomzet!

Daar moet ik wel even bij vermelden dat januari altijd een drukke maand is aangezien de stageperiode op 1 februari begint. Januari is de maand waarin de druk op de ketel staat voor menig student om een stageplek te vinden.

@studenten die veel te laat beginnen met zoeken… 👇

giphy

Dit zien we terug in het aantal sollicitaties in januari: 482! (In één maand!?!?)

1 februari & 1 september beginnen de grote stageperiodes. Daarom werken wij met onze partnerbedrijven ook in blokken van een half jaar. Vanaf februari kijken we weer langzaam naar de september stages en vanaf september weer naar februari.

De februari 2022 periode is dus net afgerond & dit is onze beste periode ooit geweest! 

Vandaar dat ik in deze editie niet alleen inzoom op de maand januari, maar ook op de afgelopen stageperiode. Daarnaast loop ik tegen een puntje aan waar ik even wat input voor nodig heb:

“Hoe zorg ik ervoor dat onze partners soms wat sneller betalen?”

Ik moet hierbij vermelden dat al onze partners altijd netjes hun afspraken nakomen, maar af en toe duurt het 60+ dagen om een factuur te innen… Hoe versnel ik dit proces?

Let’s get to it! 

Update Januari 2022

  • Cijfers 💵
  • Recap Stageperiode met Start Februari 2022 🔥
  • Betalingen op factuur versnellen ⚡️

Cijfers 💵

New year, new goals! 

Vorig jaar een omzet van 82k gerealiseerd en onze target net niet gehaald. Voor 2022 hebben we onze target op 120K gezet. Binnen de wereld van self-funded indie-startups is 120K een magisch getal. Indie-startups zijn vaak software projecten, die zelfstandig of door een klein team gerund worden. 

120K omzet betekent een maandomzet van 10k. Dit wordt gezien als de holy grail, aangezien je een punt bereikt hebt waarbij je jezelf in levensonderhoud kunt voorzien en kunt doorbouwen zonder dat je een baan ernaast hoeft te houden. 

Nu is dat bij ons al iets eerder het geval. We hebben relatief lage levenskosten. Niels werkt straks vanuit Thailand, ik vanuit Zuid-Afrika. We hebben geen auto, geen hypotheek en geen kinderen. 

Desalniettemin, is 10k omzet per maand een mooi doel om in 2022 naartoe te werken. 

The holy indie-startup grail! 

Doel omzet 2022
🌕🌗🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑 120k

Het aantal partners dat we nodig hebben om ons doel te bereiken is ongeveer 200. Een partner levert ons gemiddeld 600/700 euro per jaar op. Om de omzet van 120K te bereiken, hebben we dus 200 partners nodig.

Op dit moment zijn er 150 bedrijven bij ons aangesloten. De 200 ligt dus binnen handbereik, mits er weinig partners gedurende het jaar afhaken.

Doel aantal betalende partners 2022

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑 200

Doel aantal aanmeldingen studenten 2022

🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑 4600

Got it? Deze cijfers mogen tegen me gebruikt worden 😉

Mocht je me over een jaar ergens tegenkomen, mag je me vragen hoeveel klanten we hebben. Als we ons target niet behaald hebben, trakteer ik op een drankje! Deal?

giphy

Recap Stageperiode Februari 2022 🔥

Even terug naar de afgelopen periode. Onze beste periode tot nu toe! 

90% van de stages begint ofwel op 1 februari of op 1 september. We proberen met onze partnerbedrijven ook mee te draaien in deze cycli. Bij Fiks gaan we mee in de kadans van deze stageperiodes. Van september werken we naar februari en vice versa.

Na iedere stageperiode volgt er een korte evaluatie, waarbij we niet alleen terugblikken op de afgelopen periode, maar ook al kijken naar de volgende periode.

Met bedrijven die bij ons online hebben gestaan de afgelopen periode gaan we in de maand Februari evalueren.

Hoeveel sollicitaties zijn er geweest? Hebben jullie de juiste kandidaten kunnen vinden? Moeten we de vacatures aanscherpen voor de volgende periode? Voor welke plekken gaan jullie de volgende periode op zoek?”

Tijdens de evaluatie kijken we ook direct weer vooruit naar de volgende periode. Zo zorgen we ervoor dat organisaties op tijd bezig zijn met de volgende stageperiode en komen de plekken gelijk weer online. 

Het is vandaag 4 februari. De stageperiode ligt weer achter ons. Tijd om de balans op te maken.

giphy

Let’s see some statistics first (periode februari 2022):

👨‍🎓 Studenten Aanmeldingen: 2266

💼 Aantal klanten: 150

🤝 Sollicitaties: 1197

Ten opzichte van de vorige periode (periode september 2021):

✅ Studenten Aanmeldingen: +160%

✅ Aantal klanten: +40%

✅ Sollicitaties: +238%

Ten opzichte van de vorige periode hebben we flinke stappen gemaakt. Met name het aantal sollicitaties is enorm omhoog geschoten. Van 354 naar 1197 in de afgelopen periode.

1197 🤯🤯🤯 Het voelt echt onwerkelijk! Dat we met Fiks 1197 connecties hebben kunnen maken tussen student en bedrijf in een stageperiode.

Het is lastig om precies aan te stippen waar deze enorme sprong vandaan komt, al zijn er een aantal dingen die we enorm verbeterd hebben aan ons product ten opzichte van de vorige periode.

We hebben onze WhatsApp tool nu zo gebouwd dat we studenten nu echt op maat kunnen bedienen met stages die direct bij ze aansluiten. Daarnaast weten ook meer studenten ons direct te vinden. We merken dat onze service aanslaat onder studenten en dat onze link wordt doorgestuurd in klassen apps en andere groepen.

Het mag ook gezegd worden dat we veelal met bedrijven werken die hun stages naar de wensen en criteria van de student willen aanpassen en we zijn gegroeid qua aanbod, waardoor er meer interessante opties zijn voor studenten. 

Het fundament van het platform staat goed, onze tool werkt (bijna) perfect en dat is mede-mogelijk gemaakt door onze Wizard! Goede, technisch-vaardige co-founders zijn moeilijk te vinden, dus als ze je vindt, houdt ze dan goed vast. Vandaar dat we na deze top periode onze co-founder getrakteerd hebben op vers equipment:

Kijk de man blij zijn met zijn nieuwe Razer machine…

Al met al een record periode voor ons! Hier zijn we enorm trots op, aangezien het er niet altijd naar uit heeft gezien dat wij met ons team en onze (nieuwe) laptops voor 1197 connecties zouden zorgen. Nu onwards naar september!

Betalingen op factuur versnellen ⚡️

Voordat ik een eind brei aan deze update, heb ik nog even wat input nodig. Aangezien we met Fiks de goede kant opgaan, mag ik ook steeds meer facturen te deur uit doen.

giphy

We zijn een ‘bootstrapped startup’ (zonder funding) en leven dus van onze cashflow. Het is de levensader van het bedrijf. De cashflow herinvesteren we direct in ons product en hier is snelheid bij gebaat.

Dat we gemiddeld langer dan 30 dagen op ons geld moeten wachten vertraagt onze groei. Bij sommige facturen is de wachttijd soms langer dan 60 dagen.

We denken erover na om bedrijven te ‘nudgen’ om sneller te betalen: 

  • Moeten we meer sturen op directe creditcard betalingen?
  • Voor facturen op rekening wellicht extra rekenen?
  • Of automatische reminder mails al na 14 dagen versturen?

Ik ben benieuwd hoe andere bedrijven hiermee omgaan. Wat werkt wel en wat is ‘not done’?

Please let me know onder mijn LinkedIn post als je hier een idee over hebt. Dat helpt ons enorm!

Thanks voor het lezen, een like op mijn LinkedIn post wordt gewaardeerd en tot de volgende! ❤️

iron brands profielfoto

Iron

Namens de boys van Fiks