Fiks 2021 Recap: van bijna opgeven naar bijna 85K omzet per jaar

Happy Tuesday (& New Year), 

We zijn er weer (en we zijn op tijd).

In deze update blik ik niet alleen terug op de afgelopen maand, maar ook op het afgelopen jaar. Begin dit jaar heb ik onze eerste blog geschreven over 2020. Dit format heb ik ook aangehouden voor deze editie.

& uiteraard wordt de hamvraag beantwoord: “Hebben wij onze omzet target gehaald?” 👇

giphy

Dat is inderdaad niet gelukt, maar wel bijnaaaaaaaa. Als je het afgelopen jaar, tijdens de donkere lockdown verteld had dat we onze ambitieuze omzet-target net niet zouden halen, had ik ervoor getekend. 

Dat target van 85K gaan we volgend jaar zeker halen. In deze post ga ik ‘m zelfs opschroeven. 

Let’s get to it! 

Update December 2021

  • Cijfers 💵
  • Recap 2021 🚀

Cijfers 💵

Doel omzet 2021
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖 85K

Doel aantal betalende partners 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖 140

Doel aantal aanmeldingen studenten 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕 3400 + 🌖

Omzet Fiks september 2019 tot december 2021
Omzet Fiks September 2019 Launch tot Heden

Precies een jaar geleden rond Kerst 2020 hadden we maar een handjevol studenten op het platform. Een jaar full time bezig zonder uitzicht op een succesvol bedrijf spraken we het volgende met elkaar af:

Building in Public numero uno: Bouwen aan je StartUp: Van Struggles tot Omzet

“We gaan door tot februari….” 

….En of we doorgingen!

We hebben een jaarlijkse omzet van 82,5K bereikt, hebben 136 klanten die ieder half jaar terugkomen en zitten voor de aankomende periode (februari 2022) al op een dikke 800 sollicitaties. 

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn geweest in 2021. Het einde ziet er goed uit, maar door het jaar heen (ook na februari) hebben we gekwakkeld. 

David is gestopt als founder in augustus en de sollicitaties voor september 2021 waren minder dan voor september 2020…

Al met al dus een bewogen jaar dat ik hieronder chronologisch even uit elkaar getrokken heb.

Lezen we mee 👇

Recap 2021 🚀

Januari 2021: Onze laatste maand in ons kantoor aan de Sint Maartenslaan in Maastricht. Amsterdam here we come!

Februari 2021: Voordat we naar Amsterdam vertrokken, zijn we een maand remote gaan werken vanuit Mexico. 🌮 De januari maand (einde van de stageperiode) heeft ons de doorslag gegeven om na februari, Fiks (toen nog Internative) mee te nemen naar Amsterdam.

Maart 2021: Verhuisd naar Amsterdam en de Adam toren betrokken als kantoorruimte. 🏡

April 2021: Internative wordt Fiks. Eindelijk kunnen mensen onze bedrijfsnaam onthouden. 🤩

Mei 2021: De nieuwe stageperiode begint op gang te komen. 🤩

Juni 2021: Sollicitaties vallen tegen… 😔

Juli 2021: Sollicitaties vallen enorm tegen… 🤬

Augustus 2021: David stopt als Co-founder 🤝

September 2021: Minder plaatsingen dan een jaar eerder. 😩😩😩 We gaan door, maar de volgende periode moet goed zijn! 

Oktober 2021: Daan & Koen gaan meedraaien komen het team versterken. ❤️

November 2021: Werken vanuit de Dominicaanse Republiek. 🇩🇴 Berke full-time tot onze beschikking. Technische stappen worden gemaakt en de sollicitaties gaan hard! 🚀

December 2021: Al 800!?! Sollicitaties voor februari 2022 🤯🤯🤯

We hebben ons omzet-target voor 2021 niet behaald. De teller is geëindigd op 82,5K. Vooraf was dit ook een beetje ambitieus. Vooral omdat dit ons eerste jaar is waarin we geld zijn gaan vragen voor onze service (2020 was veelal gratis proefabonnementen). Desalniettemin ben ik er trots op dat we zo dichtbij zijn gekomen.

Nog veel trotser ben ik op het feit dat onze service nu echt goed werkt voor zowel studenten als bedrijven. We onboarden iedere week ongeveer 100 nieuwe users (studenten). Dit betekent dat we iedere week 100 studenten mogen helpen bij het vinden van de perfecte stage. 100 nieuwe users per week, vertaalt zich in 100 nieuwe gesprekken tussen ons en de student. Iedere week kunnen we 100 studenten persoonlijk ondersteunen en een helpende hand bieden terwijl zij de eerste stap richting de arbeidsmarkt zetten. 

We zitten nu op ruim 800 sollicitaties voor de aankomende stageperiode, terwijl de piek nog moet komen. 800 sollicitaties, dat zijn 800 gesprekken die we hebben kunnen openen tussen studenten en bedrijven. Hoe vet is dat? 

giphy

Fiks is een tool die we gebouwd hebben omdat we deze zelf misten tijdens onze studie. Hoe mooi is het dan om te zien dat je anderen met hetzelfde probleem nu wel kunt helpen. 

Een blik vooruit:

De planning voor 2022 bestaat vooral uit “Beter worden in wat we nu al doen”. Geen gekke milestones, geen funding ophalen of naar het buitenland schalen. We willen vooral de focus houden op hetgeen dat we nu al doen en dat verbeteren. 

We hebben in het najaar samen een koers uitgestippeld. We hebben elkaar recht in de ogen aangekeken en besproken waar we met Fiks naartoe willen. We hebben uitgesproken niet de ambitie te hebben om het grootste bedrijf van Nederland te worden, met funding rondes en een PR-strategie. Fiks is daar het bedrijf niet voor. We worden niet de nieuwe Uber of Airbnb. We willen een bedrijf worden met een goed product, dat een probleem oplost voor onze users en organisch groeit. We hebben nu 136 hartstikke tevreden klanten die ook voor de volgende periode bij ons terugkomen en dit willen we op een goede manier gaan uitbouwen in 2022. 

Daarnaast maken we ieder kwartaal een technische roadmap waarin we alle feedback van onze klanten en studenten meenemen om ons product te verbeteren. Zo gaan we het makkelijker maken voor studenten om zich af te melden voor de WhatsApp Service op het moment dat ze onze service niet meer nodig hebben. Daarnaast willen we het onboard-proces voor bedrijven gebruiksvriendelijker maken zodat ze nog zelfstandiger in ons dashboard kunnen werken. 

Natuurlijk hebben we ook ambitieuze doelen:

Van 130 naar 260 klanten (en dus verdubbelen) is het doel voor 2022. En dat gaat lukken!

Het omzettarget mag weer iets aangescherpt worden naar 120K recurring revenue. Toch denk ik dat als we vooral dicht bij onszelf moeten blijven (erg cliche jaja). Durven dromen maar tegelijkertijd met twee benen op de grond blijven staan. Eerst zorgen dat we een hartstikke mooi product kunnen neerzetten, waarmee we studenten en bedrijven kunnen ondersteunen in het vinden van de juiste match!

2021 Was wederom een rollercoaster met hoge pieken en diepe dalen. Het eindigt in ieder geval met een hoge piek, maar in 2022 zullen we zeker ook weer te maken krijgen met diepe dalen (hopelijk niet al te diep). 

In 2020 hebben we Fiks opgezet. Dat jaar heeft aangetoond dat we in staat waren om iets te bouwen. Ten opzichte van dat jaar hebben we nu aangetoond een bedrijf te zijn met bestaansrecht. 2021 is jaar van het bestaansrecht voor Fiks. 

giphy

Wat 2022 wordt? Dat zien we bij de update van december volgend jaar… 

Happy New Year en gun een like op m’n post op LinkedIn! ❤️

Thanks Niels, mijn full-time co-founder, huisgenoot en steun & toeverlaat.

Thanks Berke, onze technische man zonder wie dit avontuur al lang en breed geëindigd was.

Thanks David, gekozen voor een andere weg, maar zonder Daaf geen Fiks.

Thanks Daan, chief lead automation, legend en slimste 22-jarige die ik ontmoet heb.

Thanks Koen, grootste hart voor de zaak en steun & toeverlaat van 100 nieuwe users per week.

Thanks aan de lezer en tot de volgende!

iron brands profielfoto

Iron

Namens de boys van Fiks