Remote werken in de Dominicaanse Republiek en targets voorbij vliegen

Happyyy Thursday everyone, 

We zijn er weer! 

De maandelijkse update komt nu echt weer maandelijks terug, maar wel in een ander jasje (een korter jasje vooral).

Op maandelijkse basis een 10-pagina’s-tellende blog de wereld in te schieten over visie, missie of dynamiek binnen ons bedrijf bleek iets te ambitieus en voelde na 3 maanden als een blok aan m’n been. 

Na de eerste twee stukken voelde ik de verplichting om alle delen die daarna zouden komen net zo lang en uitgebreid te maken. Het werd minder spontaan en minder creatief. Uiteindelijk houdt dit geen stand en ben je na drie keer wel uitgeschreven. 

giphy

De aanvankelijke gedachte van onze Build-in-Public was om consistent iedere maand een update te geven over de business. Ups and downs delen met een diverse groep mensen die dit interessant vindt. 

Voor mij een manier om te reflecteren en voor anderen een manier onze ondernemersreis (from rags to richness) met Fiks te volgen. 

Let’s go!

Bij deel 1 ben je enthousiast over het idee en stroom je over van creativiteit om te schrijven. De eerste maandelijkse update werd een knaller en lijkt meer op een levensverhaal dan een maandupdate. 

Deel 2 gaat ook nog wel, omdat de reacties op deel 1 top zijn. Mensen lezen en vinden het interessant en je hebt nog genoeg creativiteit en enthousiasme om er nog zo’n knaller uit te rammen.

Deel 3 wordt al lastiger omdat het plichtmatig begint te voelen en omdat het lastig wordt om deel 1 & 2 te overtreffen. Met pijn en moeite pers je er dan nog een blog uit en deze is het dan net niet helemaal… 

Bij deel 4 heb je helemaal geen idee meer…  Probeer je nog wel iets leuks te verzinnen, maar raak je verloren en mik je het in de hoek…

Wel bedenk ik me: als ik gewoon de initiële gedachte had aangehouden om consistent te vertellen wat er de afgelopen maand gebeurd was, dan had ik het misschien wel volgehouden… 

Maar… we are back! Korter, maar hopelijk wel iedere maand…

Let’s get to it! 

Update November 2021

  • Cijfers 💵
  • Daan & Koen 🚀
  • Remote Work in de Dominicaanse Republiek 🏝
  • Roadmap Update ⚒️

Cijfers 💵

Doel omzet 2021
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑 85K

Doel aantal betalende partners 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑 140

Doel aantal aanmeldingen studenten 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗 3400

Looking good! We zijn hard opweg om ons doel voor 2021 te behalen. Dit is het eerste volledige jaar dat we geld vragen voor onze service.

Eind 2019 gingen we live. Begin 2020 was er de gratis pilot (tip: NOOIT MEER DOEN → METEEN GELD VRAGEN VOOR JE SERVICE). Eind 2020 zijn we voor het eerst geld gaan vragen voor onze dienst. 2021 is ons eerste volledige jaar dat we omzet draaien. 

giphy

2022 wordt het jaar dat we gaan verdubbelen (beetje dromen mag toch?)

Daan & Koen 🚀

In de afgelopen periode zijn Daan & Koen bij ons gestart als legends (tevens werkstudent)

Tot nu toe is dit wel de grootste shift voor ons geweest als bedrijf. Opeens vorm je echt een team en worden er andere dingen van je gevraagd dan ‘je eigen ding doen’. Er moet voor structuur gezorgd worden, om als team alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. In plaats van aan jezelf te denken heeft Fiks er meer aan dat ik ervoor zorg dat anderen productief aan de slag kunnen. 

Van ‘werken in je bedrijf’ ga je daarnaast ook ‘werken aan je bedrijf’ (no, you are cliché). Er moet een plan zijn, een visie en een gezamenlijk doel om naartoe te werken. Het zorgt voor een professionaliseringsslag waar we bij Fiks aan toe waren. 

De ‘zolderkamer’ vibe is er opeens vanaf en begint een ‘echt’ bedrijf te worden.

Fiks 1.0 was vooral bouwen aan een bedrijf met je eigen clubje. Iedereen heeft evenveel verantwoordelijkheid en z’n eigen (hele kleine) eenmans-afdeling. 

Het clubje van Fiks 2.0 telt opeens twee extra leden. Twee extra leden met een andere kijk op processen en andere verwachtingen. In ‘startup-land’ wordt weleens gezegd dat je eerste ‘hires’ het succes van de business bepalen, omdat dit de mensen zijn die je als eerste taken uit handen nemen.

Ik mag eigenlijk nog niet te snel een conclusie trekken… maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat als Daan & Koen het succes van de business gaan bepalen, dat het dan wel goed komt met ons. 

Remote Work in de Dominicaanse Republiek 🏝

Vanaf het begin van Fiks hebben we remote gewerkt. Enerzijds omdat corona om de hoek kwam kijken, anderzijds omdat Niels in Zuid-Korea woonde. We weten dus ook niet beter.

Dit in combinatie met onze eigen drang naar vrijheid (waarom zou je anders gaan ondernemen?) heeft ertoe geleidt dat we minimaal 1x per jaar, een maand lang samen ergens aan de andere kant van de wereld gaan werken. 

De afgelopen maand was de bevolking van de Dominicaanse Republiek de gelukkige om ons over de vloer te krijgen.

Het klinkt een beetje als het ‘ultieme werken’, waarbij je de laptop openklapt op een hagelwit zandstrand met een pina colada in je hand om vervolgens na een paar uurtjes je laptop in het zand te gooien en de zee in te rennen. Maar niets is minder waar… (alhoewel).

giphy

Berke aka onze technische wizard klopt hier wat code

Het klinkt in ieder geval veel romantischer dan het daadwerkelijk is. 9 Van de 10 keer klap je daar ook gewoon je laptop open om 9 en doe je deze weer dicht om 6 (of 5). 

Naast het feit dat we het zelf gewoon enorm lekker vinden om dit 1x per jaar te doen, merkten we wel een positief verschil voor Fiks ten opzichte van thuiswerken.

Niet omdat de zeelucht voor meer impulsen zorgde, maar omdat we deze ene maand met z’n drieën een hele maand bij elkaar waren. Dit zorgde ervoor dat er meer creatieve processen in gang gezet werden. 

De discussies en meetings zijn intenser en er zit continu de drive om samen iets vets neer te zetten. 

Resultaat: Nieuwe ideeën worden continu versterkt → Creëert een bak nieuwe energie →  Resulteert in een hele hoop nieuwe features waar we normaal gesproken dubbel zolang over zouden doen. 

Roadmap Update ⚒️

De twee bovenstaande ontwikkelingen (team uitbreiding & samen remote werken) zijn er verantwoordelijk voor dat we in de maand november harder vooruit zijn gegaan dan de vier voorgaande maanden bij elkaar. 

Weg van huis hebben we bestaande processen samen op een frisse manier onder de loep kunnen nemen en optimaliseren. 

In ons zonnige retreat hebben we drie volledige dagen gewijd aan customer onboarding, student onboarding en interne dashboarding. Hieruit is een roadmap van product updates ontstaan waar we tot eind 2022 zoet mee zijn.

Voor de prioritering van al deze updates hebben we begin december een strategy dag gepland. Hier wordt op basis van de Eisenhower matrix, de roadmap tot in de details uitgetekend. 

Ja dames en heren. Er begint structuur in te komen.


Thanks als je tot hier hebt gelezen!

Laat me weten wat je ervan vindt! En heb je misschien nog tips voor ons volgende remote retreat? Enige eis is dat het zo’n 20 graden warmer moet zijn dan Nederland op dit moment. Gun een like en laat het me weten onder m’n post via deze link❤️

Ik ben benieuwd! 

Thanks again. Tot de volgende.

iron brands profielfoto

Iron

Namens de boys van Fiks