Help me out: heeft iemand van jullie ervaring met werken?

Happy Friday everyone…..

Tof om te zien dat je hier bent voor deel 3 van onze building in public! 

Deel 1 & 2 nog niet gelezen? Check deel 1 hier en deel 2 hier.

Voor deze maand heb ik even moeten nadenken wat ik ging schrijven. Uiteindelijk is m’n doel dat het heel natuurlijk blijft en ik in principe schrijf over dingen die ons en mezelf bezighouden. Ik vond de afgelopen periode niet echt de headspace om een aantal zaken van me af te kunnen schrijven. 

Hier gaat het tweede stukje ook over. Ik merk dat ik af en toe vastloop doordat ik continu met Fiks bezig ben en moeite heb met afschakelen of afstand nemen en naar het grotere geheel te kijken. Het voelt dan alsof we niet hard genoeg gaan of zelfs stilstaan. 🎢 

Overall gaat het gewoon goed met Fiks. Bedrijven willen nog steeds met me bellen als ik hen een mailtje stuur. Toch is er altijd die ene vraag die in ieder gesprek terugkomt, die ik graag voor iedereen wil beantwoorden: “Wat maakt Fiks nou anders dan alle andere platforms?” Hier gaat het laatste deel van deze update over.

Let’s get to it!

giphy.gif?cid=ecf05e474skokzpt91wrkbzlqsq1atb93r9ekqn9zl428ju5&rid=giphy

Update Juni & Juli 2021

  • Cijfers 💵
  • Product update ⚒️
  • Maar Iron… Wat maakt jullie nou anders dan al die 1000 andere platforms? 🔥
  • Heeft iemand van jullie ervaring met werken? ❓

Cijfers 💵

Doel omzet 2021
🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑 85K

Doel aantal betalende partners 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑 140

Doel aantal aanmeldingen studenten 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑🌑 3400

Pop that bottle Michael!

Sinds september 2020 zijn er 150 bedrijven die van onze service gebruik hebben gemaakt. 150!! Binnen een jaar! Ik ben echt mega trots en hoewel ik er eigenlijk niet helemaal bij stilstond is dit toch echt validatie dat we een probleem aan het oplossen zijn, dat ook echt een probleem is voor veel bedrijven.

De kanttekening is wel dat we op dit moment op 124 actieve partners zitten. Uiteindelijk kun je niet voor iedereen een oplossing bouwen, dus zijn er ook weer wat bedrijven tussenuit gevallen.

Soms sluit onze pool van studenten niet aan bij het type student dat bedrijven zoeken. Daarnaast zijn er bedrijven die via hun eigen netwerk de stageplekken gevuld hebben en soms hebben bedrijven even geen openstaande stages voor de aankomende periode.

Product Update 🛠️

Verdien Easy Money met Fiks!

We proberen zoveel mogelijk nieuwe low-cost marketing kanalen te testen om meer bekendheid te krijgen onder de studenten. Afgelopen maand hebben we een referral program uitgerold waarbij je als student prijzen (geld) kunt winnen als je vrienden/vriendinnen/mede-studenten of ooms & tantes van bedrijven uitnodigt voor Fiks. 

Afgelopen februari hebben we aan 250 studenten gevraagd of ze ons in de afgelopen periode hebben aangeraden bij andere stage-zoekende studenten. 40% van de ondervraagden gaf aan dit gedaan te hebben. Er was dus al een redelijk goede Word-of-Mouth en die proberen we nog sterker te maken door studenten te belonen. Iedereen kan nu een eigen persoonlijke link creëren en deze doorsturen, zodra nieuwe studenten zich aanmelden via de persoonlijke link wordt dit geregistreerd door het platform. 

Onze eigen micro-influencers! De start is er, nu alleen nog in de DM’s van Monica Geuze & Koen Kardashian sliden om de macro-influencers ook aan te haken.

Volgens mij ziet Koen het nog niet zitten…

Er zijn nog wel een aantal andere updates zoals processen die we nu aan het automatiseren zijn, maar daar zal ik je t.z.t mee lastigvallen.

Oke, that’s that wat betreft Fiks. Nu weer even een kijkje in de ziel van een founder 👇

Heeft iemand van jullie ervaring met werken?

Ja rare vraag, I know, maar hier loop ik een beetje tegenaan. Hear me out:

In principe ben ik alle dagen van de week met Fiks bezig. Aan het begin van ons avontuur had ik het idee dat ondernemers zich niet aan de 9-5 hoefde te houden. Je kunt werken wanneer je wilt, chillen wanneer je wilt (dat klopt idd wel) en je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Ondernemen is vrijheid. Wat een leven… Maarrrrrr….. Er wordt niet bij verteld dat het ook heeeeeeel veel stress, huilbuien, haaruitval (alleen bij Niels btw *Niels is final editor en is het hier niet mee eens) oplevert. En je loopt de hele dag rond met Fiks in je hoofd! Nu is dat in principe niet heel erg, want we zijn enorm gefocust op ons bedrijf en willen er alles aan laten doen om het te slagen, maar hierdoor loop ik nu wel tegen een aantal dingen aan.

Ik merk namelijk dat ik in een patroon begin te vallen dat precies lijkt om het 9-5, maar dan iets langer. In plaats van 5 dagen per week, zijn het er 7 dagen en afschakelen – laat staan een paar dagen op vakantie gaan – voelt als een moment van stilstand of verzwakking.

Onderling hebben we altijd tegen onszelf gezegd dat je moet werken wanneer je wilt, waar je wilt en hoe je wilt, maar ik voel me schuldig op het moment dat ik op een doordeweekse dag om half 9 nog niet m’n laptop heb opengeklapt. Ik kan het niet direct verklaren, maar het voelt dan alsof ik er niet genoeg aan trek. 

Ik ben er zelfs schuldig aan geweest dat ik op Slack keek om te zien of Niels en David ook online waren. De ultieme vorm van micro-management! (Why Iron Why?!?)

giphy.gif?cid=790b7611570511fff08a96a06fb2f436c5d29c79e5026d21&rid=giphy

Dit is ook wat ik als feedback heb terug gekregen van mijn co-founders. Niels voelde zich opgelaten op het moment dat ie niet tussen 9 en 6 online was. Niet omdat ie dacht dat ie z’n werk niet afkreeg, maar omdat ik als een of andere watchdog meekeek. 

Volgens mij lopen hier wel meer mensen tegenaan. Ik heb vaak genoeg verhalen gehoord waarbij mensen tijdens het thuiswerken even gaan lunchen en dan toch het idee hebben dat ze online moeten zijn en daarom maar een leeg word document openen en muis op de spatiebalk leggen. Zo blijft er activiteit komen vanaf de laptop en gaat je lampje in de slack of teams omgeving op groen.

giphy.gif?cid=790b76114c31f69a6ab946dcbe435e8fe5cc101846ce4f3f&rid=giphy

Uiteindelijk creëerde dit bij ons irritaties die niet direct onze productiviteit verhoogde. Bij ons is dit nu al een stuk minder. Niels gaat gewoon z’n gang en ik doe gewoon normaal. We proberen nu te werken wanneer we productief zijn.

Maar ik stoei er nog altijd mee op de juiste balans te vinden voor mezelf. Iets in mij zegt dat ik sneller, harder en beter moet en dat als ik er nog meer uren insteek dan dat ik nu al doe, dat we dan nog sneller groeien.

Hoe vind ik de balans? 

Vorig jaar heb ik het boek Atomic Habits gekocht van James Clear. Hierin wordt beschreven hoe je gewoontes kunt vormen en opbouwen. Er wordt ook beschreven hoe het juist niet moet, zoals de ik-ga-vanaf-1-januari-fitnessen mythe. Je moet heeeel klein beginnen en dan steeds een schepje er bovenop doen en een omgeving creëren waarin je niet in de verleiding van slechte gewoontes kunt vallen. De zak met chips, of de playstation, of whatever de slechte gewoonte ook is, opbergen. Als je de verleiding niet ziet, dan triggert het ook niet om ervoor te vallen.

Nu wil ik niet heel diep ingaan op het opbouwen van goede gewoontes en een ritme etc. Dat is weer iets voor een volgende update, maar ik ben deze methodes nu een beetje aan het gebruiken om iets meer rust te creëren. 

Steeds iets makkelijker proberen af te schakelen, steeds iets minder day-to-day micromanagen etc. Zo heb ik al m’n notificaties van Slack en Gmail uitgezet. Gaat er geen telefoon mee in de slaapkamer (so only magic happens) en loop ik iedere ochtend een stuk om fris de dag te beginnen. Daarnaast block ik nu ook vaste tijden in m’n agenda voor activiteiten die juist m’n productiviteit verhogen zodat ik het moment daarna wel fully gefocust aan Fiks kan zitten. 

Een van die dingen waar ik veel energie uithaal en waarbij ik volledig kan afschakelen zonder een ‘guilty’ gevoel eraan over te houden is de 100DaysOfNoCode challenge. Een soort van bootcamp van 100 dagen (half uurtje per dag) waarbij ik met verschillende tools aan de slag ga om snel website, webapps en automations te bouwen. Een beetje mindfulness met een doel: Nieuwe skills.

Uiteindelijk zit ik dan nog steeds achter een beeldscherm dus: Sporten, sporten, sporten. Hoofd leegmaken! Alles geven! En dan weer met een frisse gedouchte kop achter de laptop kruipen. Dit is echt 100% makkelijker gezegd dan gedaan, maar het gaat steeds makkelijker dankzij James Clear van Atomic Habits (aanradertje). Ik heb hier overigens geen affiliate link van naar een website waar ik commissie verdien, maar hij staat gewoon op bol.com.

Zowel business-wise als persoonlijk merk ik dat ik vaak tegen dingen aanloop. Van te voren wist ik dat ondernemen gepaard gaat met heel veel vallen en opstaan. Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk geen enkele valkuil oversla en overal intrap, maar zolang ik blijf opstaan moet het goedkomen. 

image

Allright, verder gaat alles goed hoor! Want het gaat ook gewoon goed met Fiks! We krijgen veel nieuwe partners erbij en zien ook dat steeds meer studenten de weg naar het platform weten te vinden. Toch stelt iedereen altijd (en terecht) de vraag waar het allemaal om draait:

Maar Iron… wat maakt jullie nou anders dan al die 1000 andere platforms? 🔥

Deze vraag krijg ik iedere week ongeveer 20 keer, aangezien ik iedere week ongeveer 20 keer bel met HR managers, recruiters en founders van bedrijven die ik graag wil overtuigen van Fiks. 

Het is denk ik de vraag die je het meest krijgt als je iets nieuws probeert, dat in principe lijkt op dingen die al bestaan. De eerste keren dat de vraag komt, word je hier nog weleens door overvallen. Niet dat je de vraag niet ziet aankomen, maar kom op, het is toch duidelijk waarom wij beter zijn dan alle anderen… dus waarom die vraag? Nou dat is niet altijd zo straightforward… maar bij dezen… mijn antwoord:

Ik begin even bij een andere vraag: Waarom zijn we dit überhaupt begonnen?

Een two-sided marketplace beginnen als net-afgestudeerde-student heeft niet meteen de grootste kans van slagen. Laat staan in deze markt waar al andere spelers zijn die bestaan sinds het begin van het internet. 

Start with: Why?

We zijn bijna twee jaar live met Fiks. Tussen de start in september 2019 en nu zijn we zeker bijna 6 keer kopje onder gegaan, hebben founders het schip verlaten, zijn we van naam veranderd en hebben we een nieuw product gebouwd. Het enige dat altijd hetzelfde is gebleven is de basis. Studenten op de meest effectieve manier voorstellen aan relevante bedrijven.

Als student heb ik zelf stage gelopen bij Finance Ideas in Utrecht als Financial Consultant. In de  zoektocht naar mijn opvolgers voor de volgende periode, werd iedereen aangespoord om te kijken in zijn of haar netwerk. Dit was altijd hetzelfde proces. Vaak werkte het, maar soms ook niet of niet goed genoeg. 

Ik, als student, aan de andere kant had ook werkelijk geen idee welke bedrijven er eigenlijk allemaal zijn in Nederland en waar je dan stage kunt lopen. Je moet dus net maar iemand in je netwerk hebben die een link heeft naar Finance Ideas. Gelukkig had ik die via de oprichter, anders had ik er nooit van gehoord.

Er komen zeker een aantal bedrijven langs op de universiteit om een workshop of guest lecture te geven. Bedrijven als Deloitte, PWC, ING + een aantal Duitse bedrijven aangezien er redelijk wat Duitse studenten in Maastricht studeren. Maar that’s it…

Ik vond startups eigenlijk veel interessanter, maar had nog steeds geen idee waar je die dan vindt of hoe die eruit zien. Je kent alleen Picnic & Adyen of Rituals, maar dat zijn allang geen startups meer…. Daarnaast hoefde ik niet per se weg uit het mooie Maastricht, dus vroeg ik me af welke bedrijven in de regio zitten. Dan komt alleen DSM of APG bij je op, maar dat zijn dus weer die hele grote…

Op het moment dat je via via dan over Finance Ideas hoort, een kleine consultant met een plattere structuur, dan ga je ervoor! Hier heb ik een top stage gehad, maar uiteindelijk was dit toch niet helemaal de chaotische startup waar ik naar op zoek was. Jammer, gemiste kans.

Met Fiks wil ik ervoor zorgen dat studenten wel bij die interessante startup of MKB’er terecht komen. 

giphy.gif?cid=790b7611ffeae162ba6080465eac915c3cd75c21cbc9d1be&rid=giphy

Maar… om even terug te komen op je vraag: Waarom zijn we nou beter? 

Alles wat we bouwen met Fiks, bouwen we door de ogen van de student. We zijn zelf net 2 jaar afgestudeerd dus we kennen de doelgroep. We richten het platform in met features die we zelf hadden willen zien toen we nog studeerden.

1. WhatsApp Alerts

Als student zijnde checkte ik misschien 3 keer in de maand m’n mail, vandaar dat we ‘matchende’ stages doorsturen via WhatsApp. Dat had ik zelf ook enorm chill gevonden.

2. Persoonlijk contact

In de zoektocht naar een stage was ik zelf ook redelijk onzeker. Je gaat van de studentenwereld naar de bedrijvenwereld en komt daar als groentje binnen. Dit is best een grote stap en je vraagt je dan af of het de goede stap is en welke bedrijven dan bij je passen. Ik had het daarom fijn gevonden als er iemand even persoonlijk met me mee keek. De WhatsApp Alerts zijn er dus niet om automatisch stages door te sturen op basis van je profiel, maar ook om even met de student mee te kijken en het gesprek aan te gaan. 

3. Design

Hiermee bedoel ik niet alleen design van de website, maar het grotere geheel. De look & feel plus de workflow. We hebben onze site zo ingericht zodat het voor bedrijven heel simpel is om zelf vacatures in te laden, die dan automatisch gelinkt worden aan relevante studenten via WhatsApp. Gebruiksvriendelijk is zo enorm belangrijk. Op het moment dat een student naar Fiks.nl gaat moet het direct duidelijk zijn hoe het werkt en wat er allemaal te zien is. Is dit niet het geval, dan ben je na 2 seconden de helft van de studenten al kwijt.

Dit zijn de drie pijlers waar we ons op focussen en waarmee we denken te strijd om de student te winnen. Ons verdienmodel ligt aan de bedrijven-kant, maar op het moment dat we de student aan ons weten te binden, winnen we de bedrijven ook. 

It’s a wrap! 

Ik moet er even een goede afsluiter aan breien, zodat ook deze derde update de wereld in geslingerd kan worden. Normaal zou ik zeggen in de trant van “Heel dankbaar dat je tot hier bent gekomen in mijn relaas”, maar ik heb deze keer een oprechte vraag:

Wat werkt voor jou m.b.t tot werk?

Dit is niet meteen bedoeld als clickbait zodat je onder m’n post gaat reageren en dit opgepikt wordt door het LinkedIn algoritme. Ik ben oprecht benieuwd naar wat simpele tips & tricks die jou efficiënter laten werken. Stuur een appje, slide in m’n DMs, call me of reageer inderdaad wel onder m’n post via deze link❤️

Ik ben benieuwd! 

Thanks guys and gals. Loveyou longtime.

iron brands profielfoto

Iron

Namens de boys van Fiks