Het perfecte StartUp team: hustler, hacker en een hipster

Happy Tuesday everyone… 🖐

Tof om te zien dat je hier bent voor deel 2 van onze Building in Public! 

Deel 1 nog niet gelezen? Check ‘m hier.

In het eerste deel heb ik vooral een start gemaakt aan onze building in public serie, waarbij ik iedere maand een update geef over onze business. Hier publiceer ik naast onze financials en nieuwe klanten ook onze struggles en updates. Vandaag vooral struggles…

Na mijn vorige post heb ik veel leuke reacties gekregen maar ook een aantal kleine kanttekeningen die ik nu meegenomen heb in deel 2. Twee kanttekeningen kwamen vaker terug:

  1. “Wat is de dynamiek van het team? Wie doet wat en hoe werken jullie samen?”
  1. “Waar loop je nou persoonlijk tegenaan? Maak het nog persoonlijker vanuit jouw oogpunt.”

Deel 2 gaat net iets dieper in op ons team en de dynamiek tussen ons en daarnaast heb ik het ook iets persoonlijker gemaakt. 

We zijn de Building in Public vooral begonnen om het over onze business te hebben, maar aangezien we nog in de fase zijn dat ‘de vent, de tent’ is, zijn de business struggles en persoonlijke struggles nog vaak hetzelfde.

Het format is hetzelfde. Let’s go.

giphy

Update Mei 2021

  • Cijfers 💵 YTD Omzet + Partners + Studenten
  • Investerings update 🔥
  • Wie zijn wij en wie is wie 🧑‍🤝‍🧑 
  • De struggles 😣 

Cijfers 💵

Doel omzet 2021
🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑🌑🌑 85K

Doel aantal betalende partners 2021

🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑 140

Doel aantal aanmeldingen studenten 2021

🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑🌑🌑 3400

Investerings Update 🔥

Op dit moment hebben we ervoor gekozen om op eigen benen te blijven staan en geen financiering aan te trekken.

Dit is voor ons niet helemaal het goede moment. 

Persoonlijk heb ik me heel erg vastgehouden aan het advies dat ik uit een gesprek met een ondernemer heb meegenomen: “Ga op zoek naar investering als je een kans in de markt ziet die je zonder financiering niet kan pakken”. 

Ik zie het voor me dat die kans gaat komen, maar nu zijn we vooral gefocust op het fundament van onze business. 

Misschien denk ik te klein… maar we willen dat de basis staat voordat we onbezonnen gaan groeien.

Ondanks dat financiering er nog even niet inzit is de relatie met de desbetreffende investeerder alleen maar sterker geworden. We hebben een soort mentor erbij die ons helpt en meekijkt in de business om uiteindelijk in een later stadium echt de handen ineen te slaan.

@Investeerder ik hoop dat je meeleest! 

giphy
De situatie nu…

That’s that, nu deel 2!

Wie zijn wij en wie is wie eigenlijk? 🧑‍🤝‍🧑 

In het voorjaar van 2019 hadden Berke en ik de plannen voor Fiks rond. De rolverdeling kwam op het volgende neer: “Als jij het kan bouwen, ga ik het verkopen”… (van Iron → Berke)

Op dat moment werkten we allebei full-time. Toch beschikken we allebei over de overmoedigheid om te denken dat we even in de avonduren een two-sided marketplace gingen bouwen, waar massa’s studenten en bedrijven elkaar op zouden vinden… (jaja)… 

Gelukkig kwamen we er snel genoeg achter dat dit niet ging werken en dat we waarschijnlijk meerdere mensen nodig gingen hebben:

Insert Tom

Ik ken Tom van de mijn stageperiode bij Finance Ideas. Een consultant in hart en nieren. Een van de slimste en meest ijverige personen die ik tijdens mijn studententijd ben tegenkomen. “Die moet ik erbij hebben”, dacht ik.

Tom vond het verhaal interessant en herkende het probleem aangezien hij (natuurlijk) twee jaar voorzitter is geweest van de studievereniging op de faculteit. Tom was goed in het verbinden van mensen en zorgde er ook voor dat we met de Universiteit Maastricht aan tafel kwamen. Maar in the end miste hij de drang naar het ondernemerschap en begon zijn consultancy-hart sneller te kloppen, waardoor hij uiteindelijk de knoop doorhakte en bij Deloitte aan de slag ging. 

Berke en ik waren dus weer terug bij af, totdat er een engel uit de hemel kwam en zichzelf aan ons voorstelde. Zijn naam was: 

David

Vanaf de zomer van 2019 heeft David zich bij het team gevoegd. Ook hij geloofde in het idee van Fiks, maar moest nog wel een half jaar afstuderen. Met David erbij kreeg het team ook een bak met nieuwe skills en kritisch denkvermogen. 

Terwijl ik nog wel veel bezig was met het uittekenen luchtkastelen uit de toekomst, ging David al snel volle gas met de handen in de klei. “Eerst maar eens geld verdienen en studenten vinden”. 

Zo geschiedde: Eerste betalende klant: Oktober 2019

…maar met drie parttimers een stageplatform uit de grond stampen was nog steeds onbegonnen werk.

De startup waar ik toen full-time voor werkte ging als een nachtkaarsje uit, waardoor ik me volledig op Fiks ben gaan storten vanaf januari 2020. Al snel volgde David na het afronden van z’n scriptie in mei. 

…Met 1 founder part-time, 2 founders full-time, goede onderlinge afspraken en een stukje financiering was Fiks opeens een legit bedrijf. 

Toch miste er een puzzelstukje. Een stukje tussen David & mij aan de ene, (niet technische) kant en Berke aan de andere (technische) kant. 

David & Ik hadden de ideeën over nieuwe features omdat wij met de klant en studenten in contact stonden, maar we hadden totaal geen idee hoe we deze ideeën vertaalden naar technische oplossingen. 

Image from iOS 3

Daarnaast waren er continu kleine aanpassingen nodig om onze website te optimaliseren. Dit zorgde voor frustratie aangezien Berke geen tijd had voor kleine optimalisaties en wij niet bij machte waren om deze zelf door te voeren.

→ Insert Thierry

Thierry en ik kennen elkaar van de basisschool. We go way back. Via via kwam ik erachter dat Thierry zijn master aan het afronden was en nog geen duidelijk plan had voor na zijn master. Thierry studeerde Business & IT → Exact wat we nodig hadden! 

Lang verhaal kort: Het werkte niet helemaal. Ook Thierry voelde de ondernemersdrang niet zoals wij de voelde…

En toen kwam er weer een engel uit de hemel met heeeel veeel ondernemersdrang en zijn naam was:

→ Niels

Niels en ik hebben een groot deel van onze studententijd samengewoond en daardoor was Niels in feite vanaf het begin indirect betrokken bij Fiks. 

Helemaal aan het begin heb ik Niels gevraagd om mee te doen, maar de studie kreeg voorrang… Niels in zijn studententijd 👇

giphy

In maart 2020 zijn we nogmaals ‘virtueel’ (Niels zat in Korea) aan tafel gegaan, omdat we wisten dat hij het missende stukje zou zijn. 

In de startup wereld bestaat er zoiets als een ultiem startup founder team. Vaak is dat een drietal dat qua skills complementair is aan elkaar: The Hacker, The Hipster & The Hustler.

Ons ultieme team bestaat al uit vier, maar voor de beeldvorming maak ik even de hustler, hacker, hipster schets: 

DUGoabTrO8d8Oc9tngoABTDvwcoKIddwkMg8dslQOr1JpM2 ZeaiK9w OLiW6OiCdJYuHv9XJhCWhCJV JsiLwKgOHcVZ4GmZCM9 97zqnguym
The hacker, the hipster & the hustler

The Hustler: “Someone who gets the first customers in” → Me & David

The Hipster: “They’ll make sure the final product is cooler than anything else out there. But, not only that, they’ll ensure the shade of blue used to accent the font really brings out the subtle homage to an artist from the ’70’s you’ve probably never heard of”. → Exact Niels

The Hacker: Foto hierboven zegt genoeg → Berke

Zoals zoveel dingen klinken de namen eigenlijk veel stoerder dan dat het in werkelijkheid is. 

In ons geval ben ik niet echt aan het ‘hustlen’, maar eerder samen met nieuwe partners aan het kijken of onze service aansluit. David doet dit bij de huidige partners en hogescholen. Het ‘hipsteren’ van Niels valt ook wel mee. De frontend van de website is zijn domein, net als het opzetten van onze marketing en Berke zorgt dat onze tooling en database werkt.

Naast dat we allemaal skills bezitten, die de ander niet heeft en dus complementair zijn aan elkaar zit je ook met verschillende persoonlijkheden. Ik heb gemerkt dat ik nogal enthousiast en optimistisch ben. Klinkt best goed, maar als het net even minder gaat ben ik ook de meest emotionele van het stel. David is meer rationeel. Berke analytisch. Niels vindingrijk.

Als we dit op het beroemde persoonlijkheids-kleurenpalet leggen (zie hieronder), dan ziet onze samenstelling er ongeveer zo uit: 

🟡 Iron: Geel

🔵 Berke: Blauw

🟢 David: Groen 

🌈 Niels: Rood, geel, groen & blauw (het is ten slotte pride month)

nxFWtq k pOL70H4MVfRdk24K4J3jd3Sjh1AcwR ch1sALW2JD64szY3Dm56Whbg85X7hTfBy 8KS VyQ9CA4nOULFMWt6r3lAeAtUdKPafiBf6DjJwqDqUPRpLpgbhy7e5gSASM
Het beroemde persoonlijkheids-kleurenpalet

We hebben de persoonlijkheidstest nooit gemaakt, dus dit is een gokje, maar ik kan ons hierin herkennen. Dit verklaart ook waarom Niels de link is tussen David en mij (non technisch) en Berke (technisch).

We zijn in ieder geval niet allemaal dezelfde kleur, anders hadden we denk ik niet bestaan. 

Ik merk aan mezelf dat ik in ieder geval iemand naast me nodig heb die een andere kleur heeft dan ik. Iemand die me af en toe even met beide benen op de grond kan houden, zowel bij voor- als tegenspoed. Misschien heeft dit ook wel te maken met het feit dat je als beginnende-ondernemer de nodige ervaring mist. 

Ik zou überhaupt de business niet alleen willen runnen. Het mooiste van allemaal is dat je succes kunt delen, maar ook je onzekerheden. Je staat er nooit alleen voor.

De Struggles: Imposter Syndrome 😣

Eigenlijk vraag ik me iedere dag wel eens af of het allemaal wel werkt wat we doen. 

Aangezien ik het klantcontact heb, vertel ik onze nieuwe klanten over ons bedrijf en waarom we anders zijn en vooral dat we goed zijn in wat we doen. Dit meen ik oprecht. Ik ben er oprecht van overtuigd dat we goed zijn in wat we doen en waarde creëren voor onze klanten, maar soms heb je vraagtekens bij je eigen kunnen. (vooral als er even iets misgaat)

Als ik me dan allerlei dingen ga afvragen, probeer ik terug te gaan naar de kern.  

Het gaat uiteindelijk om het oplossen van het klantprobleem, waarbij ik mezelf de vraag stel: 

“Zijn er in Nederland minstens 300 bedrijven die met een probleem rondlopen, dat wij kunnen oplossen en waarvoor ze willen betalen?” Hier kan ik volmondig ‘Ja’ op antwoorden. Die zijn er. Ik moet ze alleen nog zien te vinden.

In een jaar zijn we gegroeid van 0 betalende klanten naar 65 betalende klanten. Dit was 2020. Een niet al te best jaar (insert Covid…) om als net-afgestudeerde student je nog-niet-bewezen business aan de man te brengen.

Het feit dat het merendeel van deze 65 klanten terugkerende klanten zijn geworden geeft een soort van validatie aan. We lossen een probleem op en de klant wilt ervoor betalen. 

Maar op het moment dat sommige vacatures wat achterblijven qua reacties en een klant eens vraagt waar de studenten blijven, schiet ik in de rollercoaster modus:

“wAArom LuKT diT noU niEt, wE kUnNEn OoK HElemaAL nIkS” – Iron Brands 2021 (iedere week minstens 1x)

giphy

Ik weet dat het goed komt, want dat is de voorgaande periodes ook gebeurd, maar die onzekerheid zorgt ervoor dat ik aan mezelf en de business ga twijfelen.

Ik weet ook niet zo goed wat er moet gebeuren om dit gevoel de baas te worden. Wellicht ligt het er ook aan dat we nog een fragiele business zijn, en nog bezig zijn met het leggen van het fundament. 

Je wilt gewoon dat je business slaagt en op het moment dat ook maar iets dat in de weg staat, draait m’n maag om. 

Dit gevoel is gelukkig maar van korte duur aangezien er altijd tegelijkertijd ook positieve dingen gebeuren. Ik zie sollicitaties, positieve reacties van studenten en nieuwe klanten online komen. 

De oplossing voor het bovengenoemde ‘imposter syndrome’ heeft denk ik met tijd en ervaring te maken. Het is de eerste keer dat ik mezelf ondernemer mag noemen en dus is alles nieuw. Hierdoor zijn de highs enorm high en de lows ook een stuk lower. 

Als Fiks faalt, dan faalt het. Zolang ik er maar alles aan gedaan heb om het te laten slagen.

Ik heb als persoon het afgelopen jaar 10x meer geleerd dan dat ik gedaan heb op de universiteit. Dat is al een reden om nog harder te gaan en er alles uit te halen. Maar nog veel belangrijker is dat we iets aan het bouwen zijn dat studenten helpt om de juiste eerste stap laat zetten in hun professionele carrière.

Dan krijg je af en toe dit soort berichtjes en dan zit je weer in de rollercoaster naar boven. 

G5xQJqztd2HjSi3pRPa09OF4povXBySZxdMZbpgDFycb0Fll1XrOK2LyYa Z3zxQl3fX
Reactie van een van de studenten ❤️

Top dat je tot hier hebt gelezen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond. En wat zou je graag willen weten van ons voor de de volgende Building in Public post?

Ik hoor het graag onder m’n LinkedIn post❤️

iron brands profielfoto

Iron

Namens de boys van Fiks