Waarom heeft mijn bedrijf stagiairs nodig?

Wil je groeien als bedrijf dan zijn stagiairs een must! Ter referentie: kijk al die stagiairs en het vaste personeel lol hebben op de prachtige stock foto hierboven. Dit wil jij ook. Iron doet een poging om jou te overtuigen van de hoge waarde van stagiairs.

Sprout wijdde een complete groeigids aan het belang van ‘Hard gaan met de beste mensen’, waarin het belang van de juiste mensen binnen de organisatie op de eerste plek staat. “Culture eats strategy for breakfast”. 

Vorig jaar was ik zelf nog stagiair bij een finance consultant in Utrecht. Een bedrijf met 25 man personeel en ieder half jaar vier afstudeerstagiaires. Tegen het einde van mijn stage werd mij gevraagd of ik nog studenten kende die op zoek waren naar een stage voor het komende halfjaar. Het vinden van nieuwe stagiaires was namelijk van levensbelang aangezien 10 van de 25 consultants (40%) ooit bij het bedrijf begonnen is als stagiair! 

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat het aantal baanopeningen en de  vervangingsvraag (het vervangen van een vertrekkende medewerker) enorm zal stijgen over de periode 2018-2024. In totaal gaat het om 209.700 werknemers die de komende 6 jaar vervangen moeten worden! Dit betekent dat de positionering ten opzichte van studenten in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. De stagiairs van nu en de toekomst zijn in de minderheid in de vergrijzende arbeidsmarkt. De ‘War for Talent’ zal dus alleen maar toenemen. 

Nieuw talent is van levensbelang voor je organisatie, maar waarom zijn dan juist stagiairs zo essentieel?

Als je bedrijf zich goed positioneert als stagebedrijf dan ben je bedrijven die zich op starters focussen een stap voor. Naast het feit dat stagiairs een verjongende werking hebben op je bedrijf en het dus ook direct interessanter maakt voor starters, kun je in een eerder stadium talent aan je binden. Er zijn genoeg voetbalclubs die bij andere voetbalclubs scouten in de jeugdopleiding.Talentjes worden op hun 14de gehaald door clubs met een gerenommeerde jeugdopleiding met de beste faciliteiten om uiteindelijk door te groeien tot wereldtoppers. Wanneer je zou wachten totdat ze 21 zijn, blijken deze potentiële wereldtoppers opeens niet meer haalbaar. Zo werkt het ook met stagiairs ten opzichte van starters. 

Buiten dat nieuw talent nodig is om te groeien zijn er nog andere voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

giphy

Voordelen van het aannemen van een stagiair 

  • Nieuw talent = nieuwe ideeën

Talent dat zich voor het eerst begeeft op professioneel terrein kijkt met een frisse blik naar processen die al jaren ingebakken zijn binnen de organisatie. Uiteraard is dit niet alleen bij stagiairs het geval maar doordat een stagiair weinig ervaring heeft is hij of zij ook niet ‘bevuild’ met de routine van de job. Naast hun frisse blik leren studenten op de universiteit ook nieuwe methodes. Ik heb een master Sustainable Finance afgerond aan de Universiteit Maastricht. Deze studie is pas een paar jaar oud, maar zeer relevant voor bedrijven om duurzamer te worden. De theorie die we leerden op de universiteit brachten we in de praktijk. Ik was als stagiair in staat om de ins en outs en voordelen van duurzame financiering haarfijn uit te leggen aan junior & senior consultants. 

  • Het ultieme sollicitatie proces

Het aantrekken van stagiairs is wellicht het ultieme sollicitatieproces voor een functie. Vaak bestaat de mogelijkheid dat een stagiair na het afronden van de stage op zoek moet naar een baan. Op basis van de maanden als stagiair kun je iemand veel beter beoordelen dan een onbekend iemand die solliciteert van buitenaf voor dezelfde functie. Het risico op een ‘bad hire’ is dus vele malen lager. Daarnaast hoef je de stagiair niet meer in te werken en weet je vanaf dag 1 precies wat je aan elkaar hebt. 

  • Projecten oppakken waar medewerkers niet aan toekomen

Deze kan ik persoonlijk onderschrijven. Tijdens mijn stage kwam er een project binnen vanuit New York. Een enorm project voor mijn stagebedrijf waarvoor vijf man direct nodig waren, terwijl het bedrijf al op 100% van de capaciteit draaide. Niemand had tijd voor het project. Met man en macht werd er een junior consultant ‘vrij gespeeld’ en de vier stagiairs werden verzocht de scriptie tijdelijk aan de kant te schuiven om deze opdracht aan te pakken. En met succes! Dit kon uiteraard alleen omdat we in onze 3de maand zaten en naast onze scriptie dagelijks betrokken werden in de gang van zaken, waardoor we de manier van werken begrepen en taken snel konden oppakken. 

Kortom: om te groeien of zelfs de continuïteit van je bedrijf te waarborgen heb je aanwas nodig van nieuw talent. Bedrijven die het beste gepositioneerd zijn om studenten aan zich te binden trekken de beste jonge mensen aan boord.

Iron Brands

Geschreven door Iron Brands