Stage lopen tijdens COVID-19: is remote de toekomst?

Onze stagiair Koen blikt in onderstaande blog terug op hoe hij in deze onzekere tijd een stage heeft gevonden bij ons. Tijdens zijn afstudeerstage zal Koen een onderzoek opzetten op het gebied van virtueel stage lopen, oftewel remote internships

Als gevolg van de corona-crisis waarin we momenteel verkeren, merkte ik dat het vinden van een geschikte stage behoorlijk lastig kan zijn. Gedurende mijn zoektocht kwam ik erachter dat, begrijpelijk, veel bedrijven momenteel meer bezig zijn met hun hoofd boven water houden dan met het vinden van nieuwe stagiairs. Niet alleen kwam ik erachter dat het aanbod van stages vrij beperkt was, ook vond ik het vervelend dat ik op veel ‘klassieke’ vacaturesites enorm moest spitten naar geschikte stageplekken om m’n scriptie te schrijven. 

In mijn zoektocht naar zo’n plekje stuitte ik echter op Fiks. In tegenstelling tot veel grote vacaturesites, biedt Fiks op haar online platform enkel internships en traineeships aan. Via het eenvoudige ‘Fiks je stage met een WhatsAppje’ systeem was het gemakkelijk om snel in contact te komen met interessante bedrijven. In dit proces besefte ik echter dat Fiks misschien ook wel eens interesse zou kunnen hebben in een intern; wat is immers een stage platform zonder stagiair?!

Al snel bleek er een klik te zijn met co-founders Iron, Berke, David en Niels. De reden waarom zij het platform gestart zijn, is gebaseerd op hun zoektocht naar interessante bedrijven die zich (nog) niet tot de grote corporates van deze wereld mogen rekenen. Tijdens deze zoektocht kwamen zij er namelijk achter dat stageplekken bij deze bedrijven soms erg lastig te vinden zijn.

giphy

In onze gezamenlijke zoektocht naar een interessant onderwerp om mijn scriptie over te schrijven, zijn we gaan focussen op de verschillende trends die zich vandaag de dag, maar ook al langer, voordoen in de wereld. Zo stuitten we op het toenemende aanbod van online education, remote work als norm en een tekort van zo’n 300.000 ICT professionals in Europa.

Niet alleen binnen Hogescholen en Universiteiten wereldwijd wint dit fenomeen terrein, tevens zijn er verschillende bedrijven die ingesprongen zijn op de continue kennisbehoefte. Belangrijk hierin is dat ‘studenten’ de vrijheid willen ervaren om op momenten te leren waarop zij daar behoefte aan hebben. Een bedrijf dat hier bijvoorbeeld goed op inspeelt is Coursera, dat online een énorm aanbod beschikbaar stelt van lessen, cursussen en opleidingen, door middel van samenwerking met gerenommeerde universiteiten en bedrijven. 

Als toevoeging op deze trend, besloten we in te gaan zoomen op een trend die zich momenteel in razendsnel tempo ontwikkeld; thuiswerken. Met COVID-19 als enorme accelerator is remote work, ook wel telecommuting, in recordtijd de norm geworden. Interessante vraagstukken met betrekking tot telecommuting ontvouwen zich rondom de productiviteit van medewerkers, de mate van betrokkenheid binnen teams en de fysieke effecten bij langdurig uitoefenen. 

Zoals eerder al aangehaald werd bestaat er in Europa een tekort van zo’n 300.000 ICT professionals. Alleen in Nederland ontstonden volgens het UWV in 2018 al 57.000 nieuwe vacatures in de sector. Het vertalen van deze cijfers leidt tot de conclusie dat de arbeidsmarkt in de ICT sector in Nederland zeer krap is. Om deze spanning aan te pakken zal men creatieve manieren moeten vinden voor de werving van personeel. Invulling van vacatures zou bijvoorbeeld kunnen door mbo’ers in te zetten op hbo-vacatures, omdat zij vaak al de juiste certificaten op zak hebben. Tevens wordt er voor de invulling van vacatures steeds vaker gekeken naar professionals buiten Nederland in bijvoorbeeld Oost Europese landen.

De combinatie van deze trends én het werkveld waarin Fiks opereert, heeft het verlangen gewekt om meer te weten te komen over een relatief nieuw concept; remote internships. Op basis van gesprek en onderzoek zal ik mij de komende periode bezighouden met het vergaren van inzichten in dit fenomeen. Tevens zal ik me verdiepen in de toekomst en schaalbaarheid van remote stage lopen. Kortom; het belooft een buitengewoon interessante en leerzame periode te worden!

Heb jij remote stagiairs of heb je zelf remote stage gelopen?

Koen

Voor mijn scriptie ben ik op zoek naar zoveel mogelijk waardevolle feiten en inzichten, daarom kom ik graag met je in contact! Laat me weten wat je van m’n blog vindt via LinkedIn of stuur een mailjte.