C.v. of cv? Is het CV of cv? Hoe schrijf je cv?

C.v. of cv? Het schrijven van een cv (curriculum vitae) is een cruciale stap in je professionele leven, of je nu op zoek bent naar een stage of je je volgende carrièresprong maakt. Het doel van deze post is dat we niet ingaan ingaan op wat een uitmuntend cv maakt, maar de fundamentele vraag die vaak over het hoofd wordt gezien: hoe schrijf je ‘cv’ correct? Is het ‘c.v.’, ‘CV’, ‘C.V.’, of gewoon ‘cv’? Laten we deze vraag grondig onderzoeken en enkele voorbeelden gebruiken om het belang van deze vraag in de context van stages te illustreren. Veel studenten maken namelijk de fout en schrijven CV met hoofdletters, dit is niet correct en kan je wat minpunten opleveren tijdens je sollicitatie.

Hoe schrijf je cv?

Dus, de correcte schrijfwijze van de afkorting voor ‘curriculum vitae’ is ‘cv’, met kleine letters en zonder punten. Geloof je ons niet? Bekijk dan onze bron: Van Dale. Dit is niet zomaar een stijlkeuze; het volgt de algemene Nederlandse regels voor het schrijven van afkortingen. Ben je deze blog aan het lezen? Dan heb jij niet goed opgelet tijdens je lessen Nederlands, of wel? 👀

Voorbeeldje: wanneer je solliciteert voor een meewerkstage, zou je kunnen schrijven: “In de bijlage vindt u mijn cv, waarin mijn relevante ervaringen en vaardigheden voor deze meewerkstage zijn opgenomen.”

cv of CV met hoofdletters?

Hoewel sommige mensen geneigd zijn om ‘CV’ met hoofdletters te schrijven, met name wanneer ze de term willen benadrukken of formeel willen overkomen, is dit volgens de Nederlandse taalregels niet correct. De enige juiste manier is ‘cv’, geheel in kleine letters, zonder hoofdletters.

Een voorbeeldzin zou kunnen zijn: “Ik heb mijn cv bijgewerkt om mijn recent voltooide marketingstage te reflecteren, waar ik uitgebreide ervaring heb opgedaan met digitale reclamecampagnes.”

cv aan het begin van de zin

Ja, we maken het een stapje moeilijker! Wanneer je ‘cv’ aan het begin van een zin plaatst, maken we inderdaad een interessante uitzondering op de regel. Hoewel ‘cv’ normaal gesproken volledig in kleine letters wordt geschreven, wordt het aan het begin van een zin met een hoofdletter geschreven, dus “Cv”. Dit volgt de standaard grammaticale conventie in het Nederlands waarbij de eerste letter van het eerste woord in een zin altijd een hoofdletter is.

Cv aan het begin van een zin gebruiken kan soms onvermijdelijk zijn, vooral in teksten waar je direct naar het curriculum vitae wilt verwijzen. Bijvoorbeeld: “Cv’s zijn cruciale documenten in het sollicitatieproces. Ze bieden potentiële werkgevers een snel overzicht van jouw vaardigheden, ervaringen en opleiding.” Hier respecteer je zowel de regel van de hoofdletter aan het begin van de zin als de correcte afkorting van ‘curriculum vitae’.

Deze subtiele maar belangrijke nuance benadrukt het belang van aandacht voor detail wanneer je formele of professionele teksten schrijft. Of het nu gaat om een sollicitatiebrief, een e-mail aan een potentiële stagebegeleider, of zelfs in je cv zelf, de correcte schrijfwijze toont jouw kennis van de taal en je zorgvuldigheid. Over aandacht voor detail gesproken, wat denk jij? Een foto op je cv of niet? Check onze 8 cv foto tips voor studenten.

“Cv vooropstellen in je document zorgt ervoor dat je direct de aandacht van de lezer grijpt. Het onderstreept het belang van het document waarover je spreekt en positioneert het als het onderwerp van discussie.” Het gebruik van “Cv” aan het begin van de zin kan dus strategisch zijn, vooral in professionele communicatie waar je de nadruk wilt leggen op de inhoud van je cv.

In elke context waar precisie en professionaliteit gewaardeerd worden, zal het correcte gebruik van taal altijd in je voordeel werken. Het laat zien dat je niet alleen zorg besteedt aan de inhoud van wat je presenteert, maar ook aan hoe je het presenteert. Het correct plaatsen van “Cv” aan het begin van een zin is een klein, maar krachtig detail dat bijdraagt aan die indruk.

Afkorting curriculum vitae

‘Curriculum vitae’ is Latijn voor ‘levensloop’ en verwijst naar een document waarin iemand zijn of haar opleidingen, werkervaringen, vaardigheden en andere relevante informatie voor potentiële werkgevers of stagebegeleiders samenvat. De juiste en enige afkorting hiervoor in het Nederlands is ‘cv’.

Een situatie waarin dit relevant kan zijn: “Tijdens mijn zoektocht naar een afstudeerstageplek in Amsterdam heb ik geleerd dat een gestructureerd cv essentieel is om op te vallen bij stagebedrijven.”

Hoe schrijf je curriculum vitae voluit?

Wanneer je ‘curriculum vitae’ voluit schrijft, gebruik je geen afkortingen, hoofdletters of punten. Dit is vooral van belang in formele documenten of wanneer je de term voor het eerst introduceert in een tekst. Na deze introductie kun je gerust de afkorting ‘cv’ gebruiken.

Bijvoorbeeld: “Bij deze sollicitatie voeg ik mijn curriculum vitae toe, waarin mijn academische prestaties en werkervaringen gedetailleerd zijn beschreven. Mijn cv benadrukt mijn toewijding en de vaardigheden die ik tijdens verschillende stages heb ontwikkeld.” Als jij je sollicitatiebrief met ChatGPT schrijft, check dan even of ChatGPT het juist gebruikt. Het kan nog wel eens fout gaan…

De of het cv?

Is het de of het cv? Hiervoor kijken we terug naar het woord dat we aan het afkorten zijn -> curriculum vitae. Zeg je de curriculum vitae? Nee. Dus, het antwoord op deze vraag: het correct gebruik van de of het cv is “het cv”. ✨

CV Betekenis: Curriculum Vitae vs. Centrale Verwarming

In Nederland kan de afkorting ‘cv’ naar twee heel verschillende dingen verwijzen, afhankelijk van de context. Meestal staat ‘cv’ voor ‘curriculum vitae’, wat Latijn is voor ‘levensloop’. Dit document omvat een samenvatting van iemands professionele geschiedenis, opleiding, competenties, prestaties, vaardigheden, en soms persoonlijke interesses, bedoeld voor gebruik in sollicitaties. Stage cv tips nodig? Lees onze guide.

Echter, ‘cv’ kan in een totaal andere context ook staan voor ‘centrale verwarming’. Dit gebruik van ‘cv’ is volledig losgekoppeld van de professionele wereld en verwijst naar het systeem in huizen en gebouwen dat zorgt voor warmte en in sommige gevallen warm water.

Het is duidelijk dat de betekenis van ‘cv’ dus sterk afhangt van de context waarin het wordt gebruikt. Bij sollicitaties en professionele ontwikkeling refereert ‘cv’ aan je curriculum vitae. Thuis, in de context van woningonderhoud of bouw, zou ‘cv’ verwijzen naar je centrale verwarmingssysteem. Het is belangrijk om deze distinctie te begrijpen, vooral in gesprekken waar beide onderwerpen ter sprake kunnen komen.

Door het juiste gebruik van ‘cv’ toon je niet alleen respect voor de Nederlandse taalregels, maar laat je ook zien dat je aandacht besteedt aan details – een kwaliteit die zeer gewaardeerd wordt in elke professionele setting, inclusief stages. Een goed geschreven cv opent deuren naar nieuwe mogelijkheden en is je eerste stap naar succes in je carrière of academische leven.

Of je nu solliciteert voor een stage of je voorbereidt op de arbeidsmarkt, onthoud dat de kleine details, zoals de correcte schrijfwijze van ‘cv’, het verschil kunnen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld meer fouten die gemaakt worden door mensen tijdens het solliciteren. Denk hierbij aan “stagelopen vs stage lopen” of leer hoe “stage lopen in het Engels” correct geschreven wordt. Met een zorgvuldig opgesteld cv presenteer je jezelf als een professionele en competente kandidaat, klaar om je carrière naar een hoger niveau te tillen? Lees dan nu: Stage Tips voor Studenten: De Ultieme Gids voor 100% Succes.