Hoe maak ik een stage cv?

Ter voorbereiding op een eerste ‘echte baan’ lopen jaarlijks duizenden studenten stage in Nederland. Met een recordaantal van ruim 820.000 inschrijvingen voor het hoger onderwijs in 2021 neemt de vraag naar stages daarom alsmaar toe. Om ervoor te zorgen dat jij aan die felbegeerde stage bij dat leuke bedrijf komt, is het daarom belangrijk om een aansprekend stage cv te hebben.

Met Fiks connecten we studenten met interessante bedrijven via WhatsApp. Om ervoor te zorgen dat deze studenten de grootste kans maken om aangenomen te worden helpen we op allerlei manieren. Zo ook met cv tips. Wist je trouwens waarom wij cv met kleine letters schrijven? Omdat dat zo moet!

In deze blog helpen we jou met de best practices voor het maken van jouw ideale stage cv!

giphy stage cv

De 2 Go-To plekken voor een strak stage cv

Het maken van je stage cv kan soms best wel een pittige klus zijn. Je googelt wat voorbeelden, probeert wat na te bouwen in Word en voilà: een geknutseld document waar eigenlijk geen één HR-manager vrolijk van wordt. Nee, dat kan anders!

Een stage maken in Word is zo 2010… Voor het maken van een professioneel cv waarmee jij een HR-manager overtuigt zijn er betere alternatieven.

1. Canva is een online platform voor grafisch design. Bij Canva kan je terecht voor gratis sjablonen voor je perfecte stage cv. De keuze is eindeloos en voor elk persoon en iedere sector is er wel wat wils. Je selecteert eenvoudig jouw favoriete template en kan direct aan de slag. En het beste hiervan? It’s all for free!

2. Resume.io is de place to be als het aankomt op het maken van een cv of het schrijven van je motivatiebrief. Op deze website vind je een uitgebreid overzicht van eenvoudige en strakke templates afgewisseld met opvallende designs. Het inrichten van je cv is super eenvoudig en altijd overzichtelijk, waardoor je snel en efficiënt te werk kan gaan. Er is zowel een gratis als betaalde versie Resume.io beschikbaar.

De perfecte lay-out

Er is veel keuze in verschillende templates en lay-outs en dat kan best verwarrend zijn. De kunst hierin is om voor een ontwerp te kiezen dat aansluit bij het bedrijf waar je wil solliciteren, de specifieke stage en natuurlijk jezelf. Probeer te zoeken naar een ontwerp dat professioneel en overzichtelijk overkomt. Je hoeft niet voor een saai ontwerp te gaan, want een beetje kleur never hurt anyone!

Daarnaast is het verstandig om bij je kleurkeus rekening te houden met de formele foto (lees geen Snapchat filters) die je wil toevoegen aan het document. Zorg ervoor dat er een match is tussen de kleuren, zodat het een mooi geheel wordt. Fijn om naar te kijken voor jezelf, maar vooral voor de HR-manager!

Welke skills en ervaringen moeten écht op jouw cv?

Nu het visuele deel van jouw cv gefikst is, is het tijd om naar de inhoud te kijken. Allereerst is het belangrijk om persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer, emailadres en geboortedatum toe te voegen. Als je in bezit bent van een rijbewijs geef dat dan zeker ook aan!

Vervolgens ga je over tot andere thema’s. Beschrijf kort jezelf en je professionele kwaliteiten in een profielschets. Ben jij communicatief sterk? Add it! Analytisch vermogen? Yes, schrijf maar op! Laat zien waarom jij geschikt bent voor de job en waar jouw toegevoegde waarde ligt, maar schep niet op over jezelf. Keep it real!

Next up: werkervaring. Vertel kort maar krachtig over relevante baantjes die je in het verleden gehad hebt. Dat je een keer aardbeien hebt geplukt bij de plaatselijke boer is leuk, maar helaas geen ervaring voor op je stage cv. Daarentegen zijn vorige stages wel waardevolle informatie en verdienen daarom een plekje.

Als toevoeging presenteer je op je professionele biografie je onderwijsverleden. Geef aan op welke middelbare school je zat en wat je niveau was. Daarnaast is er natuurlijk ook je huidige studie die een vermelding waardig is. Indien je in het verleden cursussen hebt gevolgd of noemenswaardige bijscholing hebt gehad kan je daar zeker ook plek voor inruimen. Btw, vergeet ook vooral niet aan te dat je na al dat zwoegen een diploma of certificaat hebt behaald natuurlijk.

Tenslotte kan je je cv nog wat persoonlijker maken door in de kantlijn je vaardigheden, talen en hobby’s toe te voegen. Een aanrader is bovendien een url naar je LinkedIn account. 

Last but not least: het format

Je bent er bijna! Nu jouw cv er gelikt uit ziet en klaar is om bij je sollicitatie voor die toffe internship gevoegd te worden, is een laatste punt van aandacht het document format. Ondanks dat een Word bestandje misschien het meest gangbare is van allemaal, zitten veel HR-managers hier niet op te wachten. Zorg er daarom altijd voor dat jij je bestandje aanlevert in PDF, zodat jouw cv bovenop de stapel belandt en jij de stage krijgt!

Mocht je nog op zoek zijn naar jouw ideale stage, meldt je dan aan bij Fiks of neem al eens een kijkje tussen de stages. Onze founder Niels kijkt direct even met je mee en houdt je op de hoogte via WhatsApp!