Google for Jobs Nederland: hoe werkt het en hoe krijg ik mijn vacatures zichtbaar?

Inleiding tot Google for Jobs

Google for Jobs Nederland is een revolutionaire tool van Google die de manier waarop werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden, heeft veranderd. Deze functie maakt gebruik van geavanceerde zoekalgoritmen om vacatures direct in de zoekresultaten van Google weer te geven, waardoor de zichtbaarheid van stagevacatures of vacatures aanzienlijk wordt vergroot. Voor Nederlandse HR-managers die hun vacatures willen laten opvallen, biedt Google for Jobs een unieke kans om rechtstreeks in contact te komen met gekwalificeerde kandidaten. Het probleem is dat veel HR Professionals niet direct toegang hebben tot de website van het bedrijf of de kennis missen om code toe te voegen om de vacatures ready te krijgen voor Google for Jobs…

De makkelijke manier om je vacature in Google for Jobs te krijgen

Dus, de beste oplossing is het gebruiken van een vacature platform met deze kennis in huis. Zo kun je op Fiks al je vacatures gratis uploaden en hiermee komen ze automatisch én geoptimaliseerd in Google for Jobs. Als je hulp nodig hebt zijn we er om je te assisteren. Je kunt bij ons volledig No Cure No Pay je vacatures plaatsen, dus er is geen risico vanaf jullie kant. ✨

De minder makkelijke manier om je vacature in Google for Jobs te krijgen

Uiteraard is het zelf beheren van je vacatures en het plaatsen daarvan in Google for Jobs ook iets dat je op de lange termijn wilt kunnen. Hiervoor hebben we de onderstaande guide geschreven. Door het optimaliseren van vacaturebeschrijvingen en het volgen van de juiste praktijken voor SEO -> Search Engine Optimization, kunnen bedrijven hun kansen op zichtbaarheid binnen deze krachtige zoekmachine maximaliseren. De volgende sectie zal dieper ingaan op hoe je jouw vacatures effectief kunt plaatsen op Google for Jobs, met specifieke tips voor HR professionals en strategieën voor de Nederlandse markt.

Vacatures plaatsen op Google for Jobs

Het plaatsen van vacatures op Google for Jobs vereist een strategische aanpak om ervoor te zorgen dat je vacatures opvallen en de juiste kandidaten aantrekken. Hier zijn enkele essentiële stappen en tips om dit effectief te doen, waar we dieper op ingaan in alle 23 tips die we verzameld hebben een stukje verderop.

 1. Zorg ervoor dat je vacatureteksten geoptimaliseerd zijn voor SEO.
 2. Zorg ervoor dat je website geïndexeerd wordt door Google.
 3. Zorg ervoor dat je Schema markup gebruikt voor JobPostings.
 4. Zorg voor de juiste keywords in je vacature tekst.
 5. Zet automatisch indexeren in Google Search Console aan.

Als je bovenstaande tips begrijpt, nice! Dan kun je dit waarschijnlijk zelf opzetten op jullie website. Als je denkt: “What the hell betekent dit allemaal?”, dan kun je echt het beste je vacatures plaatsen op een vacaturebank waar ze dit allemaal voor jou regelen. En je hebt geluk, je leest deze blog op een vacaturebank!

Plaats je vacature gratis én automatisch in Google for Jobs

Als je dit allemaal kunt volgen, let’s continue… Bovenstaand betekent het gebruik van relevante trefwoorden of keywords die potentiële kandidaten zouden gebruiken bij het zoeken naar vacatures. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke en beknopte titels te gebruiken, evenals gedetailleerde beschrijvingen die de functie-eisen, verantwoordelijkheden en voordelen benadrukken. Bovendien moet je met wat code aan de slag. Dit leggen we later uit.

Hoe weet ik welke trefwoorden in mijn vacature moeten staan?

Als je benieuwd bent welke trefwoorden of keywords het beste te gebruiken zijn om jouw doelgroep te gebruiken via Google for Jobs, zul je keyword research moeten doen. Keyword research is een onderzoek doen op basis van hoe veel een bepaald keyword gezocht wordt en hoe hoog de competitie is op dit gebied, ofwel: hoe veel andere bedrijven zijn ook op zoek naar dezelfde soort kandidaat en benoemen deze zoekwoorden in hun vacatures?

Een andere cruciale stap is het structureren van je vacaturegegevens op een manier die Google gemakkelijk kan begrijpen. Dit omvat het gebruik van gestructureerde data markup, zoals gedefinieerd door Schema.org, om elementen zoals de functietitel, locatie, en salarisinformatie te specificeren. Door je vacatures op deze manier te markeren, vergroot je de kans dat ze worden weergegeven in de zoekresultaten van Google for Jobs.

Tot slot, overweeg het publiceren van je vacatures op platforms die al geïntegreerd zijn met Google for Jobs, zoals LinkedIn (betaald) of andere gespecialiseerde vacaturebanken zoals Fiks.nl om gratis je vacatures in Google for Jobs te krijgen. Dit kan de zichtbaarheid van je vacatures verder vergroten en de kans op het aantrekken van gekwalificeerde kandidaten verhogen. Voor meer inzichten over het optimaliseren van je vacatures voor Google for Jobs, lees vooral verder!

Zichtbaarheid van vacatures vergroten

Het vergroten van de zichtbaarheid van je vacatures op Google for Jobs is een essentiële stap om de juiste kandidaten te bereiken. Hier zijn enkele praktische tips om dit te bereiken. Begin met het verfijnen van je vacatureteksten. Zorg ervoor dat deze rijk zijn aan relevante trefwoorden die je doelgroep zou gebruiken bij het zoeken naar banen. Dit helpt niet alleen bij de vindbaarheid, maar maakt je vacatures ook aantrekkelijker voor potentiële kandidaten. En dan nu, 23 tips om je zichtbaarheid te vergroten of om uberhaupt zichtbaar te zijn!

23 tips om je vacatures op Google te optimaliseren

 1. Plaats ze op je eigen site. Ook al adverteer je je vacatures op jobboards, zorg ervoor dat ze ook op je bedrijfswebsite staan. Het algoritme van Google voor banen geeft voorrang aan bedrijfswebsites boven vacature platforms, wat een kans biedt om kandidaten direct naar jou toe te trekken. Dit leidt over het algemeen tot een betere ervaring voor kandidaten en daarmee tot een hogere conversie van sollicitanten.
 2. Zorg dat je vacatures “crawlbaar” zijn. Controleer driemaal of de vacatures op je website door de Googlebot kunnen worden gecrawld. Controleer je robot.txt-bestand en bevestig dat je carrièrepagina’s geïndexeerd en toegankelijk zijn.
 3. Blijf actueel. Maak nieuwe pagina’s voor elke afzonderlijke vacature. Dit is niet alleen een best practice van Google, maar het zorgt er ook voor dat je gekwalificeerde kandidaten de meest relevante zoekervaring biedt.
 4. Volg de regels. Gebruik de gestructureerde datarichtlijnen van Google voor vacatureadvertenties. Dit zorgt ervoor dat Google je vacatures correct kan lezen. Als dat niet het geval is, zullen je vacatures niet zichtbaar, geïndexeerd of gerangschikt worden.
 5. Gebruik slimme URL’s. Lees de aanbevelingen van Google over canonieke URL’s en zorg ervoor dat je elke vacature-URL dagelijks aan de sitemap van je website toevoegt.
 6. Vermeld een publicatiedatum. Zorg ervoor dat je de datum waarop je vacatures zijn geplaatst, evenals hun verloopdatums, opneemt. Het correct taggen van deze tijdlijnen zorgt ervoor dat je kandidaten de beste tijdspanne biedt om te solliciteren.
 7. …en verwijder verlopen vacatures. Werkzoekenden besteden veel tijd en moeite aan het vinden en solliciteren van banen. Als ze verlopen vacatures krijgen nadat ze de tijd hebben genomen om je berichten te lezen, zullen ze (begrijpelijkerwijs) ontmoedigd zijn. Je site-autoriteit zal ook lijden wanneer werkzoekenden het vertrouwen in de relevantie ervan verliezen. Als het juiste doen niet genoeg motivatie is, is het vermeldenswaard dat verlopen vacatureposts ervoor zullen zorgen dat Google je pagina’s onder handen neemt.
 8. Test je gestructureerde data. Nadat je je vacaturelijsten hebt gemaakt, test en bekijk ze met Google’s Structured Data Testing Tool om zeker te weten dat je alles correct hebt gedaan.
 9. Houd je inhoud beknopt. Blokkerige tekst en lange alinea’s zijn het perfecte recept om potentiële sollicitanten in slaap te sussen. Ze zullen ook de kans verkleinen dat je vacatureberichten hoog scoren op Google. Doe je best om de inhoud van je vacaturebeschrijvingen leesbaar te maken door dingen zoals koppen en opsommingstekens te gebruiken. Je doet er iedereen een plezier mee.
 10. Verzin geen woorden. Intern is het begrijpelijk als je gekke, unieke namen en terminologie voor je banen gebruikt. Maar als het gaat om Google voor banen, loop je het risico dat het algoritme ze verkeerd interpreteert. Zorg ervoor dat je functietitels en beschrijvingen duidelijk, beschrijvend en eenvoudig zijn voor elke persoon (of algoritme) om te begrijpen.
 11. Vermijd speciale tekens. Het rankingalgoritme van Google for Jobs vind het niet nice als je veel uitroeptekens gebruikt, kapitalisaties en andere speciale tekens. Het is ontworpen om om inhoud te geven, niet om hip te zijn. Een betekenisvolle, nuttige vacaturetekst is veel beter dan clickbait (voor jou en voor werkzoekenden).
 12. Blijf relevant. Het opnemen van de juiste trefwoorden en beschrijvingen in je vacatureberichten is een must. Ze moeten zich richten op de harde vaardigheden, zachte vaardigheden en andere vereisten die het meest bepalen voor succes in een bepaalde baan. Verplaats je in de schoenen van de kandidaten… waar zou je naar zoeken? Welke soorten resultaten zou je willen of verwachten te zien voor een bepaalde zoekopdracht?
 13. Houd je functietitels specifiek en bondig. Functietitels zijn een van de belangrijkste ranking signalen als het gaat om Google voor banen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat veel werkgevers proberen de aandacht van mensen te trekken met flitsende titels die eigenlijk vacaturebeschrijvingen zijn die zich voordoen als functietitels. Het beste wat je kunt doen om een titel te creëren die goed scoort, is deze beknopt te houden (35-50 karakters in lengte) en elke taal te vermijden die vaag, misleidend is of probeert een beschrijving te zijn.
 14. Terwijl je nadenkt over titels… gebruik titels waar mensen naar zoeken. Vooral tegenwoordig zijn er veel verschillende titels die kunnen verwijzen naar dezelfde positie. Speel met verschillende titels waarvan je denkt dat ze zullen werken. Als je niet weet hoe je de titels, trefwoorden en trends moet onderzoeken waar mensen het meest naar op zoek zijn, gebruik dan AI-gebaseerde tools die het werk voor je doen.
 15. Voeg (een specifieke) locatie toe. Locatie is nog een belangrijk signaal waar Google naar zoekt, aangezien het algoritme resultaten prioriteit geeft die zich in de buurt bevinden van waar een werkzoekende zoekt. Tag duidelijk waar je banen zich bevinden, zo specifiek mogelijk (tot aan het straatadres als dat kan). Google’s locatie gebaseerde services hebben deze informatie nodig om kandidaten hun reistijden te laten zien, wat je resultaten zal verbeteren. Bied je werk op afstand aan? Geen zorgen. Je kunt ook je berichten taggen als zijnde geschikt voor remote werk of werk vanuit thuis.
 16. Laat je merk zien. Hier is een employer brandingkans die je niet wilt missen! De beste vacatureberichten op Google voor banen doen geweldig werk door het merk van de werkgever te tonen. Upload een hoogwaardig logo en tag je bedrijfsnaam om je vermelding te onderscheiden van vergelijkbare.
 17. Denk aan filters. Google for Jobs stelt werkzoekenden in staat om hun zoekopdrachten naar banen te filteren op de criteria die voor hen het belangrijkst zijn (denk aan types als full-time, bijbaan of stage, industrie, voordelen, etc.) en om waarschuwingen voor die zoekopdrachten op te slaan. Houd al deze opties in gedachten wanneer je je berichten maakt om ervoor te zorgen dat, ongeacht de filter, jouw banen verschijnen voor de juiste kandidaten.
 18. Wees realistisch over salaris. Hoewel veel recruiters het niet graag doen, zal het opnemen en taggen van het salarisbereik voor elke openstaande functie je een voordeel geven als het gaat om Google-rankings en het bereiken van gekwalificeerde kandidaten. Om nog maar te zwijgen van de andere ongrijpbare voordelen (zoals verbeterde kandidaatperceptie en bespaarde tijd in het interviewproces)!
 19. Stroomlijn met nummers. Google voor banen stelt je in staat om een Job ID-nummer op te nemen, wat een uniek nummer is dat je organisatie intern gebruikt om posities en toepassingen bij te houden. Stroomlijn je interne wervingsproces door deze informatie aan elke vermelding toe te voegen.
 20. Stel verwachtingen. Verduidelijk het type dienstverband dat je aanbiedt door het type correct te taggen (wat verband houdt met tip #17). Zorg ervoor dat je aangeeft of je banen fulltime, parttime, permanent of tijdelijk zijn.
 21. Bekijk de concurrentie. Kijk naar vergelijkbare Google vacatureberichten op Google voor banen. Valt je bericht op? Is er iets wat je misschien mist? Het bekijken van andere vacatureberichten kan je helpen om creatieve manieren te bedenken om je berichten te onderscheiden.
 22. Controleer, dubbelcheck en controleer opnieuw. Als je een Fiks-klant bent, zijn je gestructureerde banen al geïndexeerd en gerangschikt op Google, dus je kunt deze tip negeren. Als je banen niet verschijnen of goed scoren, herzie ze dan. Controleer of je je hebt gehouden aan de tips in dit artikel en dat je banen voldoen aan de schema-eisen.
 23. Zoek hulp. Als je vacatureberichten nog steeds niet zichtbaar of gerangschikt zijn in Google for Jobs, vraag het ons dan!

Conclusie

Door je vacatures te markeren met Schema.org markup, maak je het voor Google gemakkelijker om de belangrijke informatie te herkennen en weer te geven in de zoekresultaten. Dit omvat details zoals de functietitel, locatie, en het salaris. Het correct toepassen van alle 23 tips en de code voor gestructureerde data kan aanzienlijk bijdragen aan een betere zichtbaarheid binnen Google for Jobs.

Daarnaast is het publiceren van je vacatures op platforms die al geïntegreerd zijn met Google for Jobs, zoals Fiks.nl of LinkedIn, een effectieve manier om de zichtbaarheid te vergroten. Deze platforms hebben vaak een groter bereik en kunnen helpen je vacatures onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Door deze stappen te volgen, kun je de kans vergroten dat je vacatures opvallen en de juiste kandidaten aantrekken.

Na het doorlopen van de essentiële stappen en tips voor het plaatsen en optimaliseren van je vacatures op Google for Jobs, is het duidelijk dat een strategische aanpak cruciaal is voor succes. Het gebruik van relevante trefwoorden, het toepassen van gestructureerde data en het publiceren op geïntegreerde platforms zijn sleutelfactoren om de zichtbaarheid van je vacatures te vergroten en de juiste kandidaten aan te trekken. Voor verdere ondersteuning en om je vacatures nog effectiever te maken, overweeg het raadplegen van de Job posting schema richtlijnen van Google Search. Dit zal niet alleen helpen om je vacatures beter zichtbaar te maken, maar ook om ze aantrekkelijker te maken voor potentiële kandidaten. Tot slot, vergeet niet om Fiks te bezoeken voor meer inzichten en hulp bij het vinden van de perfecte kandidaat voor je stageplekken en vacatures.

Veel gestelde vragen over Google for Jobs

Veelgestelde vragen over Google for Jobs zijn essentieel voor Nederlandse HR-managers die hun vacatures willen optimaliseren voor deze krachtige zoekmachine. Hier beantwoorden we enkele van de meest prangende vragen die kunnen helpen om je vacatures effectief zichtbaar te maken op Google for Jobs.

Hoe werkt Google for Jobs?
Google for Jobs werkt door vacatures te verzamelen van verschillende websites en deze direct in de zoekresultaten te tonen. Dit betekent dat wanneer werkzoekenden naar vacatures zoeken met Google, ze een uitgebreide lijst van relevante vacatures gepresenteerd krijgen. Voor HR-managers is het cruciaal om hun vacatures correct te markeren met gestructureerde data om ervoor te zorgen dat ze door Google for Jobs worden opgepikt.

Is Google for Jobs gratis?
Ja, Google for Jobs is een gratis dienst van Google. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om hun vacatures zonder extra kosten zichtbaar te maken voor een breed publiek. Dit maakt het een kosteneffectieve optie voor bedrijven van alle groottes.

Waarom zie ik mijn vacature niet op Google for Jobs?
Als je vacature niet verschijnt op Google for Jobs, kan dit komen door een gebrek aan gestructureerde data of door het niet volgen van de richtlijnen van Google. Zorg ervoor dat je vacatureteksten geoptimaliseerd zijn met de juiste trefwoorden en dat de gestructureerde data correct is toegepast. Overweeg ook om je vacatures te publiceren op platforms die geïntegreerd zijn met Google for Jobs, zoals LinkedIn, om de zichtbaarheid te vergroten.

Hoe plaats ik mijn vacature in Google for Jobs?
Om je vacature in Google for Jobs te plaatsen, moet u ervoor zorgen dat je vacaturepagina’s geoptimaliseerd zijn met gestructureerde data volgens de specificaties van Schema.org. Daarnaast is het publiceren van je vacatures op erkende jobboards of platforms die al geïntegreerd zijn met Google for Jobs een effectieve manier om je vacatures zichtbaar te maken. Het volgen van deze stappen zal de kans vergroten dat je vacatures worden weergegeven in de zoekresultaten van Google for Jobs, waardoor je effectief in contact komt met potentiële kandidaten.