Meewerkstages
Stages zijn een belangrijk onderdeel van de studie. Ze komen voor in verschillende soorten en maten en hebben per opleiding weer andere criteria. Zo zijn er meewerkstages, afstudeerstages, maar ook stages die volledig gefocust zijn op een onderzoek of opdracht, zoals de onderzoeksstage.
Hieronder focussen we vooral op de meewerkstage.
- Wat is een meewerkstage?
- Wat is het verschil tussen een HBO meewerkstage en WO meewerkstage?
- Uit welke onderdelen bestaat een meewerkstage?
- Hoe vind je een meewerkstage?
Let’s dive in!
1. Wat is een meewerkstage?
Zoals de naam al doet vermoeden staat deze stage vooral in het teken van meewerken. Ervaring opdoen in het bedrijfsleven staat hierbij centraal. Bij de meeste HBO opleidingen is een meewerkstage een verplicht onderdeel om de theorie in de praktijk te brengen. Het verschilt per opleiding wanneer de meewerskstage plaatsvindt, maar meestal gebeurt dit in het tweede of derde jaar.
Voor bedrijven zijn meewerkstages een aantrekkelijke manier om studenten aan zich te binden. Het is namelijk zo dat studenten volledig kunnen meedraaien binnen het bedrijf. Het kost natuurlijk even tijd om een stagiair in te werken, maar er zitten minder haken en ogen aan dan een afstudeerstage. Tijdens de afstudeerstage zijn studenten ook verplicht om aan een onderzoek te werken waarbij er begeleiding gegeven moet worden vanuit het bedrijf. Bij een meewerkstage is dit niet het geval. Het kan best voorkomen dat een student een aantal schoolopdrachten zal moeten vervullen tijdens de meewerkstage, maar dit neemt over het algemeen niet al te veel tijd in beslag.
Het nadeel van een meewerkstage is dat een student na de stage nog terug gaat naar de opleiding om deze af te ronden. Een afstudeerstage daarentegen leent zich beter om studenten na hun stage direct in dienst te nemen.
2. Wat is het verschil tussen een HBO meewerkstage en WO meewerkstage?
Zoals hierboven vermeld is een meewerkstage bij veel HBO opleidingen een verplicht onderdeel van de opleiding. Bij veel HBO studies zit deze verplicht in het curriculum, zo geldt dat bijvoorbeeld voor veel HvA studenten die een stage in Amsterdam. Studenten krijgen vaak in het tweede en derde jaar de mogelijkheid om de theorie in praktijk te brengen tijdens de meewerkstage.
Studenten zijn dan ook verplicht om zelf op zoek te gaan naar deze meewerkstage. Dit is een groot verschil met meewerkstages op het WO. Dit is vaak niet verplicht en zit ook niet in het curriculum bij veel studies. De meeste WO studenten zijn dus niet verplicht om een meewerkstage te volgen om hun studie af te kunnen ronden. Vandaar dat stagezoekende studenten ook voornamelijk een HBO achtergrond hebben. Deze studenten moeten namelijk op zoek naar een stage en WO studenten niet.
3. Uit welke onderdelen bestaat een meewerkstage?
De focus van een meewerkstage ligt vooral op ervaring opdoen binnen het bedrijfsleven. Dit het voornaamste en ook juist de functie van dit type stage. Naast het meewerken verschilt het per opleiding of er ook nog schoolopdrachten aan vastzitten. Echter zullen deze opdrachten niet de boventoon voeren tijdens de stage. Ze worden vaker gebruikt door hogescholen om de voortgang van de studenten te meten. Denk hierbij aan stageverslagen of vragenlijsten die door de student ingeleverd dienen te worden. Desalniettemin, staat meewerken in een professionale organisatie centraal.
4. Hoe vind je een meewerkstage?
Het vinden van een stage is niet altijd even makkelijk. Of het nu gaat om een meewerkstage of afstudeerstage blijft het voor veel studenten lastig om een bedrijf te vinden dat bij ze past. Dit is ook de voornaamste reden dat we Fiks begonnen zijn. Als student vinden wij het zelf lastig om een stage te vinden. Op de opleiding krijg je alleen bedrijven te zien die een relatie hebben met de universiteit of hogeschool, terwijl er nog zoveel andere leuke bedrijven zijn die niet op je radar verschijnen. Zo zijn er enorm veel startups en MKB bedrijven die je als student niet direct kunt vinden!
Daarnaast moet het ook nog zo zijn dat bedrijven ook open moeten staan voor de criteria die studenten meekrijgen vanuit de opleiding. Sommige bedrijven zijn juist op zoek naar afstudeerstages en andere juist alleen op zoek naar studenten die voornamelijk meewerken. Bij Fiks kunnen studenten alle criteria achterlaten en krijgen ze een appje als er een stagevacature online komt die perfect aansluit bij deze criteria via onze WhatsApp Service. Studenten kunnen zich gratis aanmelden voor deze service en we helpen ze direct via WhatsApp.
Specifieker zoeken richting "Meewerkstage"?
- Meewerkstage Amstelveen
- Meewerkstage Eindhoven
- Meewerkstage Rotterdam
- Meewerkstage Den Bosch
- Meewerkstage Doetinchem
Meest gezocht
- Stage Commerciële Economie
- Stage Marketing Communicatie
- Stage in Amsterdam
- Stage Bedrijfskunde of Procesoptimalisatie
- Stage HR
Handige tips voor studenten
- Google for Jobs Nederland: hoe werkt het en hoe krijg ik mijn vacatures zichtbaar?
- C.v. of cv? Is het CV of cv? Hoe schrijf je cv?
- Netwerken Tips voor Studenten: Kickstart Je Netwerk als Student!
- Chat GPT Sollicitatiebrief: 6 Tips Hoe Je AI Inzet Tijdens Je Sollicitatie
- Stage Tips voor Studenten: De Ultieme Gids voor 100% Succes
Check de 300+ reviews over hoe Fiks andere studenten geholpen heeft bij het zoeken naar een stage!
-
WO Stagiair bij Nationale Nederlanden Advocaten
Meewerkstage -
Stage Human Resources bij RAI Amsterdam
Meewerkstage -
HBO/WO Meewerkstage Marketing & Digital bij ABN AMRO
Meewerkstage -
Meewerkstage Nationale Nederlanden: Maatschappelijke Betrokkenheid & Vrijwilligerswerk
Meewerkstage -
Meewerkstage Interne Communicatie bij Nationale Nederlanden
Meewerkstage -
New Business & Commerciële Stage bij Jong en Snelgroeiend Bedrijf
AfstudeerstageMeewerkstage -
HBO Meewerkstage Marketing & Communicatie bij Movir (Nationale Nederlanden)
Meewerkstage -
Remote Internship International Performance Marketing at Multinational
Meewerkstage -
Marketing & Communicatie Bij Sustainable Scale-Up
AfstudeerstageMeewerkstage -
Recruitment Stage bij Internationaal Tech Bedrijf
AfstudeerstageMeewerkstage