8 cv foto tips voor studenten

Na een tijdje zoeken heb je via Fiks eindelijk jouw ideale business development stage in Amsterdam of die vette marketing stage in Brabant gevonden. Je scrolt naar de sollicitatie knop om er vervolgens achter te komen dat er ook een cv met cv foto en motivatiebrief moet meesturen…

Bij het scannen door je bestanden kom je erachter dat je stage cv wat verouderd is en wellicht een update kan gebruiken. Je gaat aan de slag met het updaten van je cv, maar dan ineens komt het: Heb ik wel een goede cv foto? In deze blog leggen we je uit waaraan jouw professionele foto moet voldoen en de voor- en nadelen over het toevoegen van zo’n plaatje.

cv foto tips

Het uploaden van persoonlijke kiekjes deed je natuurlijk al een tijdje via instagram of TikTok, maar als het gaat om een cv foto, is dat toch net iets anders. Uit de praktijk blijkt ook dat er nog wel eens misverstanden over kunnen bestaan. Hieronder leggen we je de do’s and don’ts uit.

De 3 voor- en nadelen van een foto op je cv

Het toevoegen van een foto kan je cv een boost geven, maar er kleven ook nadelen aan het gebruik. In het volgende deel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je voor jezelf een goede beslissing kan nemen over het wel of niet toevoegen van een foto.

3 Voordelen van een foto op je cv

 • Een foto zegt meer dan 1000 woorden! Heel cliché, maar echt waar. Een professionele foto kan ervoor zorgen dat je bovenaan cv stapel komt te liggen;
 • Een foto kan zorgt ervoor dat jouw cv wat persoonlijker en toegankelijker wordt;
 • Als je solliciteert voor een functie waarop representativiteit gewaardeerd wordt, kan een verzorgd uiterlijk met nette kleding net die extra boost geven (bijvoorbeeld een voor een stage in de financiële sector).

3 Nadelen van een foto op je cv

 • Een Hr-manager kan (onbewust) een mismatch maken tussen jouw uiterlijk en de functie op basis van je foto;
 • Het toevoegen van een foto kan afleiden van de inhoud op je cv;
 • Het kan voorkomen dat hetgeen dat jij probeert uit te stralen op de foto verkeerd geïnterpreteerd wordt.

8 Tips voor een professionele foto op je cv

Er zijn veel manieren om de aandacht te trekken met je cv, maar vaak zorgt een nette foto voor het beste resultaat. Onthoud goed dat je een professioneel document aanlevert bij een bedrijf, waarmee jij indruk wil maken op de Hr-manager. Gebruik de volgende 8 tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

 1. Laat je vakantiekiekjes zien aan je vrienden en familie, maar zorg dat ze niet op je cv belanden. 
 2. Pas je kleding aan, aan de job. Solliciteer je voor een baan of stage in een formele sector? Draag een overhemd, blouse of pak.
 3. Groepsfoto’s zijn uit den boze. Hoe kan degene die je cv checkt zo weten welk poppetje je bent?
 4. Kies voor een neutrale achtergrondkleur.
 5. Vermijd politieke uitingen op zowel je cv foto als in de tekst. 
 6. Zorg voor een recente foto. Ook al ben je nog zo schattig op je oude basisschool foto’s.
 7. Gebruik geen filters! Deze horen thuis op Instagram en Snapchat, maar niet op je cv!
 8. Zorg voor een professionele foto met een hoge resolutie en goede afmetingen.

Wat zegt Fiks? 

Bij Fiks vinden we dat een foto juist net die extra boost kan geven aan je cv waardoor je eruit springt. Je kunt de Hr-manager laten zien dat je extra de moeite hebt genomen, waardoor je geïnteresseerd en professioneel overkomt.

Bovendien krijgt je cv een extra persoonlijke touch, waarmee je je kan onderscheiden van de concurrentie. Het belangrijkste is echter dat jij je comfortabel voelt bij het toevoegen van je foto, waardoor je met een positief gevoel een sollicitatiegesprek tegemoet kan zien!