8 Redenen Voor Een Startup Stage

Een startup stage is een geweldige manier voor studenten om waardevolle werkervaring op te doen. Het is ook een win-winsituatie voor startups: Stagiairs kunnen waardevolle dingen bijdragen in het begin van een startup, zonder dat ze direct een dure werknemer zijn.

Dit is ook een van de redenen dat we Fiks zijn begonnen! Studenten hebben startups nodig en startups hebben studenten nodig, maar soms weten ze elkaar niet helemaal te vinden. Terwijl startups juist de leukste stages aanbieden. 

Ze staan erom bekend dat ze stages aanbieden die meer praktijkgericht en minder gestructureerd zijn dan bij de grote bedrijven. Vandaar dat deze blogpost gaat over de voordelen van stage lopen bij een startup.

Stage bij een Startup
  1. Meer variatie in projecten
  2. Meer verantwoordelijkheid
  3. Learning by doing
  4. Je hebt meer impact
  5. Eigen ideeën inbrengen
  6. Leren ondernemen
  7. Een laagdrempelige cultuur
  8. Ontdekken wat je echt leuk vindt

1. Meer variatie in projecten

Wanneer een stagiair in een klein team werkt, raak je vanzelf betrokken bij meerdere projecten die niet altijd met jouw vakgebied te maken hebben. Een stagiair bij een kleine bank kan bijvoorbeeld meer te weten komen over het hele financiële systeem, terwijl een stagiair bij een grotere bank zich misschien beperkt tot één specifieke taak op de afdeling.

2. Meer verantwoordelijkheid

Stagiairs bij kleinere bedrijven kunnen vaak meer verantwoordelijkheid op zich nemen dan hun collega’s bij grotere bedrijven. In een dynamische startup is vaak nog geen hiërarchische structuur en kunnen stagiairs als snel verantwoordelijkheid krijgen over bepaalde projecten. Hier leer je enorm veel van en geeft je ook meer voldoening.

3. Learning by doing

Startups zijn vaak bereid om meer praktijkervaring te bieden. Bij grote bedrijven moeten stagiairs soms een opleiding volgen over belangrijke vaardigheden of beleidslijnen, maar bij startups kunnen stagiairs vaak meteen aan de slag. 

Er is ook meer ruimte om fouten te maken en zelf oplossingen te vinden. Bij grote bedrijven liggen vaak richtlijnen klaar die je moet volgen. Het is vaak al uitgetekend wat je moet doen. Bij startups is dit niet het geval.

4. Je hebt meer impact

Bij veel grote bedrijven heb je als stagiair weinig impact. Het is niet altijd zo, maar vaak ben je een van velen. Jouw contributie wordt dan minder snel opgemerkt. Daarnaast bied je bij grote bedrijven ondersteuning bij bestaande projecten. Startups daarentegen hebben stagiairs nodig om te helpen bij projecten die ze anders niet kunnen inpassen. Dit betekent dat de stagiair vaak onmisbaar is voor het project.

5. Eigen ideeën inbrengen

In een groot bedrijf is het erg moeilijk voor een stagiair om uit de gebaande paden te treden en iets nieuws te proberen. In een startup kan een stagiair met een nieuw idee komen en daar meteen mee aan de slag gaan. Doordat er geen hiërarchische structuur geldt bij startups, zijn mensen sneller bereid om naar de nieuwe ideeën van stagiairs te luisteren.

6. Leren ondernemen

Als je ooit nog de ambitie hebt om iets voor jezelf te beginnen, dan is een startup stage de perfecte springplank. In veel gevallen zul je direct met de oprichter samenwerken en dus ook veel van hem of haar leren. Over het algemeen zijn oprichters van bedrijven ook mensen die veel ervaring hebben met ondernemen met veel nuttige kennis. Je kunt de tijd als stagiair ook gebruiken om de do’s & don’t van startups te herkennen. De fouten die jouw stage bedrijf maakt, hoef jij straks als ondernemer niet nog eens te maken.

7. Een laagdrempelige cultuur

Startups hebben vaak een laagdrempelige cultuur. Je hoeft zeker niet in pak naar je werk en ook de omgang tussen collega’s is minder hiërarchisch. Voor studenten die op zoek zijn naar een leuke stage, terwijl ze ervaring op doen in hun gekozen vakgebied, zijn startups perfect. Daarnaast kan werken in een groot bedrijf met hoge werkdruk enorm stressvol zijn.

8. Ontdekken wat je echt leuk vindt

Stages zijn een geweldige manier om erachter te komen wat je echt leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Als je in een startup werkt, kun je verschillende rollen uitproberen om erachter te komen wat je het leukst vindt.

Werken in een groot bedrijf ook heel lonend kan zijn, maar bij Fiks zijn we enorm voorstander van stages bij startups en we zijn niet de enige die daar zo over denken.

Bij Fiks helpen we studenten aan een startup stage

We zijn Fiks drie jaar geleden begonnen omdat we het zelf lastig vonden om een startup stage te vinden. Je bent bekend met de grote bedrijven, maar als je eens verder wilt kijken wordt het vaak lastig.

Ik was zelf op zoek naar een startup stage in Amsterdam om bij aan de slag te gaan, maar vond het enorm lastig om hierbij uit te komen.

Fiks werkt met 150 bedrijven, waarvan de meerderheid startups zijn! Hier zal ook zeker een mooie kans voor jou tussen zitten. Meld je aan om persoonlijke WhatsApp berichten te krijgen of neem zelf eens een kijkje op het platform