Stage zoeken: 5 manieren om een stage te vinden

Een stage zoeken kan lastig zijn. Geloof me, wij weten er alles van. Dat is ook de reden dat we Fiks zijn gestart! We vonden het zelf namelijk ook lastig. Op de universiteit of hogeschool krijg je maar een beperkt aanbod voorgeschoteld en vaak is het altijd hetzelfde lijstje. Ik was eigenlijk op zoek naar een stage in Amsterdam bij een coole startup. Maar ik had geen idee welke startups er allemaal waren en hoe ik daarmee in contact kon komen.

Vandaar dat we Fiks zijn gestart. Via onze WhatsApp Service connecten we studenten met matchende stages door het hele land, dus ook met die vette startup stage in Amsterdam.

Er zijn echter nog wel meer manieren om een stage te zoeken. In dit artikel vertellen wij jou over alle manieren om deze te vinden!

We got you!

Hoe vind ik een stage?
  1. Maak een checklist waaraan de stage moet voldoen
  2. Stage zoeken via familie en vrienden
  3. Stage zoeken via je netwerk
  4. Stage zoeken buiten de gebaande paden
  5. Stage zoeken via Fiks

Lets dive in!

1. Maak checklist waar de stage aan moet voldoen 

De eerste stap op je stage-avontuur is een lijst maken van de dingen waaraan je stageplek moet voldoen.

Voor mij zag dit er zo uit:

  • Ik wil een stageplek bij een startup of ander dynamisch bedrijf waar ik veel verantwoordelijkheid kan krijgen
  • Ik wil geen stageplek waarbij ik in een bepaald hokje wordt gestopt en maar binnen een en hetzelfde vakgebied iets kan leren
  • Ik wil een stageplek in Amsterdam omdat daar de meest interessante bedrijven zitten
  • Ik wil een stagebegeleider waar ik veel van kan leren
  • Ik wil een stage waarbij ik vrij ben om verschillende taken op te pakken

Daarnaast kun je ook eens kritisch kijken naar je ervaring bij vorige (bij)banen. Wat zijn je persoonlijke sterke en zwakke punten en vaardigheden? Welke delen wil je juist benadrukken, en welke delen moeten worden verbeterd? Misschien wil je bijvoorbeeld je kennis in een bepaald vakgebied uitbreiden, of wil je iets helemaal nieuws leren.

Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar op het moment dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt is het makkelijker om een stage te vinden die bij je past. 

2. Stage zoeken via familie en vrienden 

Op het moment dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt, kun je aan je vragen familie & vrienden of ze je kunnen helpen.

Uiteindelijk ben ik ook zo bij mijn stage terecht gekomen. Mijn netwerk bestond voornamelijk uit mensen in Maastricht, toch kende ik ook een aantal mensen die in Amsterdam woonde. Via via heb ik uiteindelijk toch een stage gevonden in Amsterdam.

Begin met het maken van een lijst van familieleden, vrienden, leraren, klasgenoten en voormalige collega’s die misschien interessante connecties hebben.

Breid de lijst vervolgens uit door na te denken over hun vrienden en collega’s. Waar werken zij? Wonen ze bijvoorbeeld in Amsterdam? Of werken ze zelf bij een startup of juist bij een multinational? Pluis je netwerk helemaal uit. Ik weet zeker dat hier voor iedereen interessante connecties tussen zitten.

stage zoeken

3. Stage zoeken via je netwerk

Als jouw directe kring je niet kan helpen, zorg dan dat je jou netwerk gaat uitbreiden. Contacten leggen is een geweldige manier om kansen te vinden waar je anders misschien niet van zou horen. Meld je eens aan bij Linkedin als je nog geen account hebt en sluit je aan bij groepen die te maken hebben met je vakgebied of interesse.

Als je al lid bent van zo’n groep, kijk dan of er groepen of evenementen zijn die je nog niet hebt bekeken. Dit kan een geweldige manier zijn om mensen te ontmoeten die meer weten over stages in Amsterdam bijvoorbeeld.

stage zoeken via je netwerk

4. Stage zoeken buiten de gebaande paden 

Naast netwerken zijn er ook nog andere manieren om een goede stage te vinden. Hierbij het belangrijk om ook eens buiten de gebaande paden te gaan. Stuur niet zomaar een algemeen CV naar een bedrijf, want hoogstwaarschijnlijk komt het niet bij de juiste persoon terecht.

Probeer uit te zoeken welke bedrijven op zoek zijn naar stagiairs. Dat kan via verschillende stagewebsites of neem eens een kijkje bij de werken-bij pagina van een aantal interessante bedrijven. Je kunt daar vaak direct solliciteren, maar je zou ook kunnen uitzoeken wie in de organisatie over de bepaalde stagefunctie gaat en hem of haar direct benaderen.

Als je bijvoorbeeld ziet dat er een marketing stage bij een bedrijf open staat, kun je via linkedin de marketing manager opzoeken en eens een berichtje sturen. Dit is een mooie proactieve binnenkomer.

Wees niet bang om en een follow-up te doen als je niet direct iets hoort. Het is niet raar om een week later opnieuw een berichtje te sturen. Veel mensen zijn noe eenmaal druk en je bericht kan verloren zijn gegaan of ze kunnen hem vergeten zijn.

5. Stage zoeken via Fiks 

Het vinden van een stage is een hoop werk, maar hoe meer moeite je erin steekt, hoe groter de kans is dat je iets vindt dat bij je past.

Met Fiks maken we dit proces een stukje makkelijker. Je geeft bij ons aan waar je precies naar op zoek bent. Bijvoorbeeld: ‘stage marketing amsterdam voor september’. Op basis van jouw voorkeuren sturen we je updates via WhatsApp op het moment dat een matchende stage bij ons online komt. Zo wordt stage zoeken een stuk makkelijker.

Daarnaast kijken we ook even persoonlijk met je mee om ervoor te zorgen dat je de perfecte stage gaat vinden! Fiks is begonnen door vier vrienden aan de Universiteit van Maastricht. We zijn voor studenten door studenten.

Er staan bij Fiks per periode zo’n 250 stages online bij interessante bedrijven die op zoek zijn naar ambitieuze studenten. De kans is dus groot dat hier ook iets voor jou tussen zit.

Meld je aan voor de WhatsApp service en Niels kijkt direct even met je mee!