Heb ik recht op een stagevergoeding?

Voor veel Hbo-studenten is stage lopen een belangrijk onderdeel van hun opleiding. Een stageplek vinden kan soms lastig zijn. Daar weten we bij Fiks alles van!

Een van de belangrijkste criteria voor veel studenten is de stagevergoeding. Dit verschilt namelijk enorm van bedrijf tot bedrijf. In deze blog leggen we je uit of een stagevergoeding verplicht is en wat gemiddeld genomen een goede vergoeding is.

recht op stagevergoeding

Is een stagevergoeding verplicht?

De grote meerderheid van stagebedrijven biedt studenten een tegemoetkoming voor hun werkzaamheden, maar een stagevergoeding is niet verplicht. Dat werkt als volgt: in de basis is een stage bedoeld als leerplek.

Omdat een bedrijf kosten voor begeleiding en apparatuur maakt bij het aanbieden van een stage, is het wettelijk niet verplicht een vergoeding te betalen aan stagiairs. Als je daarentegen in dienst bent bij een bedrijf, heb je wel recht op salaris.

Tegenwoordig is het echter steeds normaler dat studenten een financiële tegemoetkoming ontvangen voor hun meewerk- of afstudeerstage. Vaak gaat het hier om een bruto maandelijkse vergoeding. Check altijd goed bij het bedrijf of het om netto of bruto gaat. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan!

Hoe wordt de hoogte bepaald?

Het bedrag dat je ontvangt als vergoeding tijdens je stage kan behoorlijk verschillen. Dat hangt af van de volgende factoren:

Het bedrijf: Je hebt veel verschillende bedrijven in allerlei soorten en maten. Het is goed om te beseffen dat deze bedrijven in verschillende levensfasen zitten. Een onderneming die bijvoorbeeld al tientallen jaren een miljoenenomzet draait zal vanzelfsprekend in staat zijn een hogere stagevergoeding aan te bieden dan een hippe start-up die net om de hoek komt kijken.

Sector & afdeling: In bepaalde sectoren is de stagevergoeding per definitie hoger. Het is al jaren zo dat advocatuur stagiairs een bovengemiddeld hoge vergoeding krijgen. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van je verantwoordelijkheid binnen een bepaalde afdeling.

Opleidingsniveau: Een hoger opleidingsniveau betekent vaak minder aanbod op de arbeids… uuuhhhh stagemarkt! Een logisch gevolg hiervan is dat studenten aan een Wo-opleiding over het algemeen een wat hogere vergoeding ontvangen dan Hbo-stagiairs.

Soort stage: Stagevergoedingen zijn over het algemeen enigszins vergelijkbaar met uurloon. Des te meer uren je meewerkt bij een organisatie, des te hoger je inkomen. In stageland betekent dit dat meewerkstagiairs over het algemeen een hogere maandelijkse vergoeding ontvangen dan studenten die aan een (afstudeer)onderzoek werken.

Wat is de gemiddelde stagevergoeding op HBO & WO niveau?

De gemiddelde stagevergoeding loopt behoorlijk uiteen per bedrijf, opleidingsniveau, sector en stage platform.

Gemiddeld genomen ontvangen Wo-studenten maandelijks zo’n €403,-. Hbo-studenten ontvangen daarentegen een wat lagere vergoeding van zo’n €320,- op maandbasis. Let op: deze bedragen zijn bruto, dus exclusief belasting. Het is daarom verstandig om van tevoren bij je stagebedrijf te checken of je vergoeding op bruto of netto basis is, zodat je niet verrast wordt wanneer je belastingaangifte doet.

Hoe werkt zo’n stagevergoeding bij Fiks?

Bij Fiks vinden we het heel normaal dat studenten een compensatie ontvangen. Gedurende een stageperiode hebben studenten over het algemeen minder tijd te besteden aan een bijbaantje. Toch zijn er veel uitgaven die doorlopen, zoals huur, verzekeringen, je swapfiets en je sportabbo.

Omdat we het bij Fiks belangrijk vinden dat studenten het maximale uit hun stageperiode kunnen halen, werken we daarom uitsluitend met bedrijven die een stagevergoeding aanbieden. Met een gemiddelde van €630,- op WO-niveau en €406,- op HBO-niveau, is Fiks hét stageplatform in Nederland waar studenten gemiddeld een hoge stagevergoeding ontvangen!