Stage lopen of stagelopen?
Is het ‘stage lopen’ of ‘stagelopen’?
Ah, de eeuwige verwarring. Is het nu ‘stage lopen’ of ‘stagelopen’? Laat me je uit je lijden verlossen: het is ‘stage lopen’, met een spatie. Ja, je leest het goed. In de Nederlandse taal wordt deze uitdrukking officieel met een spatie geschreven, en er is geen enkel naslagwerk dat het tegendeel bewijst. Maar wacht, er is meer! Zelfs grote platforms zoals Indeed maken deze fout. Dus als je je hier ooit schuldig over hebt gevoeld, ben je zeker niet de enige. Je bent zelfs in goed gezelschap!
Waarom eigenlijk ‘stage lopen’?
Het woord ‘lopen’ in ‘stage lopen’ is net zo Nederlands als kaas en klompen. Deze uitdrukking heeft een lange geschiedenis en is cultureel ingebed in onze taal. Het is vergelijkbaar met uitdrukkingen als ‘school lopen’ en ‘college lopen’. Interessant genoeg wordt de term ‘college lopen’ vooral in België gebruikt (bron: Vlaanderen.be). Dus, als je je ooit hebt afgevraagd waarom we het eigenlijk over ‘lopen’ hebben als het om stage gaat, nu weet je het! Het is een stukje Nederlandse taalgeschiedenis dat je net hebt ontdekt.
Stage lopen betekenis
Al deze taaltips over stage lopen, maar wat betekent stage lopen eigenlijk? De term ‘stage lopen’ heeft een specifieke betekenis in de Nederlandse taal. Het verwijst naar het doorlopen van een praktijkperiode als onderdeel van je opleiding of professionele ontwikkeling. Hiermee doe je hands-on ervaring op in een real-world omgeving, wat een waardevolle aanvulling is op je theoretische kennis. Benieuwd naar wat voor stages er allemaal zijn? Bekijk hier alle stage vacatures!
Is stage lopen met spatie?
Laten we wat dieper ingaan op de vraag: Schrijf je ‘stage lopen’ met of zonder spatie?
In de Nederlandse taal is het correct om ‘stage lopen’ met een spatie te schrijven. Het gaat hier om een samenstelling van twee woorden die elk hun eigen betekenis behouden in de uitdrukking. Het woord ‘stage’ duidt op een praktijkperiode die je doorloopt als onderdeel van je opleiding of carrière. Het woord ‘lopen’ in deze context is een soort werkwoord dat aangeeft dat je actief deelneemt aan die praktijkperiode. Samen vormen ze de uitdrukking ‘stage lopen’.
In de Nederlandse taal kennen we veel van dit soort uitdrukkingen waarbij een zelfstandig naamwoord wordt gecombineerd met een werkwoord, zoals ‘boodschappen doen’, ‘huiswerk maken’ of ‘op vakantie gaan’. Deze uitdrukkingen worden altijd los geschreven en niet als één woord. Als je ‘stagelopen’ aan elkaar zou schrijven, suggereer je dat het een geheel nieuwe betekenis krijgt, wat niet het geval is.
Voorbeeldzinnen:
- Ik ga volgend jaar stage lopen bij een marketingbureau.
- Heb je al besloten waar je wilt stage lopen?
- Ik kan stage lopen doordat ik een stage heb gevonden via Fiks!
Ter vergelijking, woorden als ‘tandarts’ of ‘ziekenhuis’ zijn samengestelde woorden die als één woord worden geschreven omdat ze een nieuwe, unieke betekenis vormen die verschilt van de losse woorden ‘tand’ en ‘arts’ of ‘zieken’ en ‘huis’.
Kortom, ‘stage lopen’ is correct en wordt met een spatie geschreven. Het volgt de grammaticaregels van de Nederlandse taal voor uitdrukkingen die een zelfstandig naamwoord en een werkwoord combineren. Het is belangrijk om dit correct te schrijven, niet alleen om grammaticaal juist te zijn, maar ook om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.
Stage gelopen of stagegelopen?
Als je ooit hebt getwijfeld tussen ‘stage gelopen’ en ‘stagegelopen’, je bent niet de enige. De juiste schrijfwijze is ‘stage gelopen’ met een spatie. Dit volgt dezelfde logica als ‘stage lopen’. Bijvoorbeeld:
- Ik heb stage gelopen bij een IT-bedrijf.
- Zij heeft eerder al stage gelopen in de gezondheidssector.
- Na het stage gelopen te hebben, voel ik me veel zelfverzekerder.
Eveneens, het is ‘stage loopt’ en niet ‘stageloopt’. Het zijn 2 woorden dus los van elkaar schrijven!
Ander woord voor stage lopen
Als je een synoniem zoekt voor ‘stage lopen,’ zijn er verschillende alternatieven die je kunt gebruiken, afhankelijk van de context. Een veelgebruikt alternatief is ‘werkervaring opdoen.’ Dit is een breder begrip dat niet alleen van toepassing is op stages, maar ook op andere vormen van praktijkervaring. Andere opties kunnen zijn ‘meelopen in het bedrijf’ of ‘praktijkperiode doorlopen.’ Deze termen kunnen handig zijn als je variatie wilt aanbrengen in je taalgebruik of als je de nadruk wilt leggen op specifieke aspecten van de stage.
Voorbeeldzinnen:
- Ik wil werkervaring opdoen tijdens mijn marketing stage.
- Tijdens haar meewerkstage loopt Aniek mee in het bedrijf om de dagelijkse gang van zaken te leren kennen.
- Tijdens mijn hbo opleiding moet ik een praktijkperiode doorlopen.
Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van wat je wilt overbrengen. ‘Werkervaring opdoen’ is bijvoorbeeld meer gericht op de vaardigheden en kennis die je opdoet, terwijl ‘meelopen in het bedrijf’ meer de focus legt op observatie en leren van de werkomgeving.
Fiks: naast taal feitjes bieden we ook een oplossing voor het vinden van een stage!
Fiks is meer dan alleen een stageplatform; het is jouw persoonlijke stage-matchmaker! Met een aanbod dat varieert van Marketing stages in Amsterdam tot IT stages in Rotterdam, maken we de zoektocht naar de perfecte stage zo eenvoudig mogelijk. Onze geheime wapens? Een uitgebreid jobboard en een gepersonaliseerde WhatsApp-service die je op de hoogte houdt van de nieuwste stagekansen.
Verschillende soorten stages
Bij Fiks begrijpen we dat niet alle stages gelijk zijn. Of je nu op zoek bent naar een meewerkstage, een afstudeerstage of een onderzoeksstage, we hebben iets dat bij je past. Dus, ongeacht je fase in je studie, Fiks heeft de juiste stage voor jou!
Conclusie
Dus daar heb je het, het antwoord op de vraag of stage lopen of stagelopen correct is: het is ‘stage lopen’ en niet ‘stagelopen’. Maak een einde aan de verwarring en start je stageavontuur vandaag nog met Fiks!
Voor meer taalkundige dilemma’s, check onze andere blogs: Stagiair of Stagiaire? of Stage Lopen Vertaald Naar Engels.