Shit… Scriptie afgekeurd (of deadline gemist)

Dit is een guest post namens een partner: Het Scriptielokaal. Ook een blog posten? Klik hier.

Daar zit je dan, met de pijnlijke mededeling dat je afstudeeropdracht of scriptie is afgekeurd. Terwijl de rest van de wereld vakantie viert, mag jij achter je laptop om er nog iets van te maken. Zonder begeleiding uiteraard. Docenten liggen ook ergens aan een strand ofzo.

Hoe verwerk je feedback voor je scriptie?

Aan jou de schone taak om de feedback te verwerken en de boel naar een voldoende te krijgen. Daarom 5 tips die je daarbij gaan helpen. Spoiler alert: de boel ontwijken levert alleen maar meer stress en frustratie op.

5 praktische tips om om te gaan met feedback op je scriptie

5 tips om je feedback zo aan te pakken dat je aan het eind van de zomer je diploma te pakken hebt

  1. Neem de tijd om te herstellen (en open dan toch die mail)

Laten we eerlijk zijn, een afgekeurde scriptie of afstudeeropdracht is kak. Het is normaal om even flink te balen en je teleurgesteld te voelen. Gun jezelf de tijd om te herstellen, en tegelijk: zorg ervoor dat het geen excuus wordt voor uitstel. Open de e-mail met de beoordeling en bekijk deze globaal. Laat het dan los en ga naar buiten. Geniet van de zomerzon, haal frisse lucht en laad jezelf op

  1. Analyseer de beoordeling met een frisse blik

Daarna – uiterlijk de volgende dag – is het tijd om de beoordeling grondig te analyseren. Neem de tijd om de feedback te bestuderen en de redenen achter de afkeuring te begrijpen. Waar liggen de zwakke punten? Welke aspecten hebben verbetering nodig? Door een stap terug te nemen en met een frisse blik naar de beoordeling te kijken, doe je nieuwe inzichten op en beter begrijpen waar je aan moet werken.

Het irritante is, uiteindelijk zie je vaak dat de beoordelaars nog gelijk hadden ook. Als je dat merkt, zit je goed, dan ben je in staat om de verbeterslag te maken.

  1. Stel een verbeterplan op en schakelhulptroepen in

Nu je de zwakke punten hebt geïdentificeerd, is het tijd om een verbeterplan op te stellen. Cluster de feedback. Wat gaat over taal, wat gaat over formele vereisten zoals omvang of bronvermelding, structuur, de analyse etc.?

Besluit dan waarmee je het eerst aan de slag gaat. Maak daar kleine, superconcrete deeltaken van. Dat helpt je om stap voor stap de klus te klaren.

Zorg voor wat extra support. Schaak hulptroepen in. Kijk of je kan optrekken met studiegenoten. Laat je in de watten leggen door het thuisfront of een fijne tante die je af en toe van thee en peptalk voorziet

  1. Plan wanneer je aan je opdracht werkt én wanneer niet

De afgelopen weken of maanden heb je je best gedaan om iets goeds in te leveren. Normaal gesproken had je nu de tijd om daarvan bij te komen. Nu mag je weer aan de bak. Dat ga je alleen volhouden als je óók je ontspanning plant. Besluit dus wanneer het tijd is voor ontspanning, je scriptie en andere verplichtingen.

Ruim bijvoorbeeld elke ochtend een paar uur je studie in, zodat je ‘s middags een terrasje kan pakken. Om maar wat te noemen.

  1. Vind motivatie en support bij de Thesis Tribe

Je hoeft het niet alleen te doen. Sluit je aan bij de Thesis Tribe van het Scriptielokaal, een online community voor afstuderende bachelor- en masterstudenten (of probeer het eerst een dagje uit). De Thesis Tribe is er voor motivatie en we helpen je bedenken wat voor jou de volgende stap is. In Working Apart Together sessies ga je daarmee aan de slag. We creëren focus en een positieve flow. De inhoud, die blijft volledig door en van jou.

Thesis Tribe: jouw oplossing voor een afgekeurde scriptie

Ook handig als je de deadline voor de zomer hebt gemist. Samen zorgen we dat jij dat diploma haalt!

Meer tips voor tijdens je scriptie: Scriptie verdedigen doe je zo