Stagevacature tips

Fiks bestaat al een tijdje en heeft dus al een flink aantal stage-rondes meegemaakt. Iedere periode komen we weer stages tegen die het super goed doen en ook sommige die het minder doen. Dit kan aan allerlei factoren liggen, maar vaak ligt het aan de stagevacature. Vandaar deze post over stagevacature tips.

Op het moment dat een student een vacature niet aantrekkelijk of onduidelijk vindt, zal hij/zij niet snel solliciteren. Vooral als er daarnaast ook nog genoeg alternatieven zijn, kan het voorkomen dat studenten jouw vacature links laten liggen.

Als bedrijf moet je er dus niet alleen voor zorgen dat jullie stagevacature goed in elkaar zit. Je concurreert ook met vergelijkbare stagevacatures. De vacature moet dus ook beter zijn dan andere vacatures.

Hieronder beschrijven we hoe je dat doet met onze stagevacature tips! 

Let’s dive in!

giphy stagevacature tips

Een stagevacature bestaat uit een aantal onderdelen en kenmerken. Hiermee bedoel ik dat naast de vacaturetekst, kenmerken zoals stagevergoeding, minimale duur en startdatum ook invloed hebben op het aantal sollicitaties. 

Laten we beginnen met de stage kenmerken.

Stagevacature Tips: Kenmerken

1. Titel stagevacature

Probeer hier zo kort & bondig mogelijk te zijn. Een titel moet de aandacht trekken, maar moet vooral heel duidelijk zijn. Een student is op zoek naar een bepaald type stage in een bepaald vakgebied bij een bepaald type bedrijf.

Een kort en bondige titel ziet er dus zo uit: Afstudeerstage Digital Marketing bij Internationaal bedrijf

Alle overige informatie is niet relevant voor de titel en hoort terug te komen in de vacature.

2. Stage vakgebied

Een stage moet onder een bepaald vakgebied vallen zoals ‘marketing’ of ‘sales’. Het is belangrijk om aan te geven in welk vakgebied de stage valt, zodat de juiste studenten hierop kunnen filteren. Om in zo veel mogelijk filters terug te komen kun je meerder vakgebieden aan te vinken. Wees er wel zeker van dat de vakgebieden om bij de stage passen. Op het moment dat er geen raakvlakken zijn met het vakgebied zal de student hier ook niet op solliciteren. 

3. Stage type

Zijn jullie op zoek naar meewerkstagiairs, afstudeerders of onderzoeksstagiairs? Dit is nogal een verschil en niet ieder type stage past bij ieder bedrijf.

In het algemeen zijn studenten in hun tweede of derde jaar op zoek naar een meewerkstage en in hun laatste jaar op zoek naar een afstudeerstage of onderzoeksstage om te kunnen afstuderen.

  • Een meewerkstage houdt in dat de student gedurende de stageperiode fulltime kan meewerken. 
  • Een afstudeerstage is een combinatie van meewerken en onderzoek uitvoeren. 
  • Een onderzoeksstage focust puur en alleen op het doen van onderzoek voor het bedrijf (bijv. Een volledig marktonderzoek). 
MeewerkstageAfstudeerstage
LeerjaarJaar 1, 2 en 3Jaar 4
Duur8 weken t/m 6 maanden5 á 6 maanden
Verdeling werkVolledig meewerken1 tot 2 dagen onderzoek
Start stages 6 maandenFebruari, septemberFebruari, september
Start stages 8 tot 12 wekenApril, juni, novemberGeen
VoordeelFocus op meewerkenDoorstroom naar vaste baan
NadeelMinder ervaren studentenGedeelte is onderzoek

Hierboven hebben we op een rijtje gezet wat de verschillen zijn. We merken dat sommige bedrijven juist baat hebben bij iemand die volledig meewerkt en andere bedrijven juist op zoek zijn naar studenten die aan het eind van hun studieperiode zitten om ze daarnaa een baan aan te bieden.

Het is daarom goed om te achterhalen welk type stagiair het beste bij jullie past. 

We zien ook dat bedrijven die open staan voor beide type stages, hun talentpool kunnen vergroten. Op het moment dat je als bedrijf zowel open staat voor meewerkstagiairs en afstudeerstagiairs, worden meer studenten op de hoogte gehouden van de stage.

Het kan dus best lonen op in eerste instantie voor beide type stages open te staan en op basis van de sollicitaties te kijken wat het beste past. Dit zou ook ons advies zijn.

4. Voertaal tijdens de stage

Dit heeft betrekking op de taal die de student moet beheersen tijdens de stage. Vooral bij internationale bedrijven is dit van belang. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat studenten het als een drempel ervaren als ze de Engelse taal moeten beheersen tijdens de stage.

Het merendeel van de studenten is de Engelse taal wel machtig, maar voelt zich niet zo comfortabel hierbij als bij Nederlands. Vandaar dat deze studenten minder snel solliciteren. Op het moment dat Nederlands een vereiste is en Engels een ‘nice to have’ raden we aan om alleen Nederlands als taal aan te merken in de vacature. Vanzelfsprekend zal de vacaturetekst dan ook in het Nederlands zijn.  

5. Biedt de mogelijkheid om remote te werken

Tijdens Covid hebben we het allemaal ervaren hoe het is om remote te werken. Voor sommige is dat minder goed bevallen dan voor anderen. Dit zien we ook bij studenten. De meeste kiezen nog steeds voor een stage die niet remote uitgevoerd wordt. Studenten willen onderdeel uitmaken van het team en ook ervaren hoe het is om op kantoor rond te lopen. Desalniettemin, waarderen studenten de optie om flexibel vanuit huis te werken. Hiermee kunnen bedrijven zich onderscheiden van anderen die deze optie niet aanbieden.  

6. Minimale duur van de stage

In iedere vacature geeft het bedrijf ook aan om hoeveel maanden de stage gaat. Meestal zullen studenten 20 weken stage lopen, maar dit verschilt per opleiding. Wij vragen daarom aan bedrijven wat de minimale stageduur is. Vaak lezen bedrijven dit als “wat is de ideale stageduur”. Met minimaal bedoelen wij ook echt minimaal. Dus wat is minimaal acceptabel voor jullie als bedrijf? Hiermee creëer je wederom een grotere talentpool. 

Stel: Je hebt het liefst hebt dat iemand 5 maanden stage komt lopen, maar je staat ook wel open voor 4 maanden, geef hier dan 4 maanden aan om je studenten pool te vergroten.

7. Zet de startdatum van de stagevacatures op flexibel

Hetzelfde geldt voor een startdatum. Het merendeel van de studenten start per februari of per september. Wij werken ook in periodes van een half jaar omdat 90% van de studenten in een van deze twee maanden start met de stage. 

Toch zijn er ook studenten die een andere startdatum hebben. Dit verschilt wel eens per opleiding. Daarnaast is het ook zo dat sommige studenten na een tijdje niet helemaal happy zijn met hun stage en op zoek gaan naar een andere stage. Door de startdatum van je stagevacature op ‘flexibel’ te zetten, heb je dus ook meer kans op sollicitaties van studenten die niet per februari of september op zoek zijn. 

8. Aantal dagen meewerken

Hier wordt mee bedoeld: “Hoeveel dagen per week de student actief in het bedrijf moet meewerken in de reguliere bedrijfsprocessen?”.

Als jullie ervoor open staan dat een student 3 dagen meewerkt in de organisatie en daarnaast 2 dagen op kantoor mag werken aan een afstudeeropdracht, dan is het antwoord dat een student 3 dagen moet meewerken. 

9. Stagevergoeding

En last but not least… de stagevergoeding. De gemiddelde stagevergoeding op basis van gegevens van onze klanten, ligt op 480 euro. Echter, is het zo dat er wel regionale spreiding inzit. Over het algemeen betalen bedrijven in de randstad een hogere stagevergoeding dan bedrijven buiten de randstad. Ons advies is om in ieder geval rond de 400 euro per maand te zitten. Zodoende zal het nooit een issue zijn. We merken dat studenten, stages links laten liggen als de stagevergoeding rond de 300 of lager ligt en er andere alternatieven zijn. 

Dit waren de verschillende stage kenmerken. Nu duiken we de tekst in. 

giphy downsized stagevacature tips

Stagevacature Tips: Beschrijving

Het tweede gedeelte bestaat uit de daadwerkelijke vacaturetekst. Ieder half jaar zien we zo’n 300 nieuwe vacatures online komen. Het verschil in kwaliteit is enorm en hoewel we hierin zeker meedenken en vacatures ook optimaliseren, moet de basis in ieder geval goed zijn. Op het moment dat dit niet zo is, zul je dat merken in het aantal sollicitaties. De meeste goedlopende stages bij Fiks hebben een structuur dat uit 4 delen bestaat. 

1. Over jullie bedrijf

Het eerste gedeelte van de vacature gaat over jullie bedrijf. Een student wilt allereerst weten bij welk bedrijf hij/zij terecht gaat komen. Het eerste gedeelte van de vacature wordt daarom vaak hieraan gewijd. Op het moment dat de student zich kan identificeren met het bedrijf, wordt de focus verlegd naar de stage-opdracht. 

2. Over de stage

Het tweede gedeelte van een vacature heeft betrekking op de inhoud van de stage. In welk team komt de student terecht en wat wordt er van hem of haar verwacht? Wees hierin zo concreet mogelijk zodat de student een goed beeld heeft van de stage. Je kunt hierin wel aangeven dat er ook ruimte is voor eigen ideeën of dat een specifieke afstudeeropdracht in onderling overleg bepaald kan worden.

3. Wie zoeken jullie

Het derde gedeelte gaat over de student. Nu het duidelijk is wie jullie zijn en hoe de stage eruit komt te zien, geef je aan naar wie jullie op zoek zijn. Meestal bestaat dit uit een opsomming van een aantal criteria die passen bij de stageopdracht.

Hieronder sommen we een aantal criteria op die terugkomen in de meeste stagevacatures.

  • De student volgt minimaal een hbo opleiding.
  • De student heeft affiniteit of ervaring met (bijv.) digital marketing.
  • De student is minimaal 3 dagen in de week beschikbaar voor minimaal 4 maanden.
  • De student is communicatief vaardig en beheerst zowel de Nederlandse als Engelse taal.

Je kunt hier uiteraard je eigen draai aan geven, maar het moet in ieder geval duidelijk zijn voor de student of hij/zij zich kan identificeren met de criteria. 

4. Wat bieden jullie

In het laatste gedeelte van de vacature geef je aan wat jullie de student bieden. Ook dit bestaat vaak uit een opsomming van een aantal zinnen die een verwachting schetsen voor de student. 

“Wij bieden:”

  • Een dynamische werkomgeving met veel ambitieuze collega’s
  • Een gemotiveerd team dat jou begeleid in je stage
  • Een vrijdagmiddagborrel en maandelijkse leuke uitjes
  • Een stagevergoeding van 400 euro
  • De mogelijkheid om door te groeien in een vaste functie

Voorbeelden

Hieronder vind je een aantal links naar stagevacatures die online staan op Fiks. Dit zijn goedlopende vacatures die als voorbeeld gebruikt kunnen worden:

Parfumado
Nationale Nederlanden
Keune
Goboony

Dit zijn onze stagevacature tips na drie jaar Fiks. Hopelijk heb je er iets aan en mocht je nog vragen hebben, feel free om een berichtje achter te laten via de chatbox op onze website. Mocht je zelf een stage willen toevoegen die via WhatsApp gepromoot wordt, dan kan dat via deze link