Scriptie verdedigen doe je zo
Na lang zwoegen is het moment eindelijk daar: je mag je scriptie verdedigen. De verdediging van je scriptie houdt in dat je de resultaten presenteert aan je begeleider en een tweede corrector. Ondanks dat hogescholen en universiteiten vaak heldere guidelines aanbieden, blijft het een beetje gissen hoe je het beste je scriptie kunt verdedigen.
In deze blog vind je de opbouw van de verdedigingsstructuur en tips & tricks waarmee jij jouw scriptie verdediging in goede banen leidt en een mooi eindcijfer haalt. Let wel: Laat altijd de gecommuniceerde richtlijnen van jouw HBO of uni leidend zijn voor de manier waarop jij je scriptie verdedigt!
Opbouw van de verdediging
Hogescholen en universiteiten door het hele land hanteren verschillende manieren voor de verdediging van een scriptie, maar de meest voorkomende manier is een presentatie. In de volgende hoofdstukken vind je een overzicht van de meest gebruikte opbouw van de presentatie.
Introductie
Voordat je volledig de diepte ingaat en begint te vertellen over al die nachten slaap die je opgeofferd hebt voor je scriptie, is het natuurlijk wel zo netjes om even te beginnen met een introductie.
Allereerst licht je even kort toe wie je bent, waarna je vervolgt met een uitleg over het ontstaan van het probleem. Wat is de aanleiding geweest voor jouw scriptie? Dit kan bijvoorbeeld voortkomen doordat jouw stage bedrijf ergens tegenaan liep en daarvoor een oplossing zocht. Vertel beknopt waarom juist dit onderwerp relevantie heeft en werk toe naar de hoofdonderzoeksvraag. Steady, je bent onderweg! Focus op de inhoud, maar let ook op de klok. Gemiddeld duurt de presentatie zo’n 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de vereisten gecommuniceerd vanuit hogeschool of uni.
Theoretisch kader & onderzoeksmethoden
Voordat je begint met uitleggen wat de resultaten zijn is het zaak dat je eerst kort het theoretisch kader en de onderzoeksmethodes van jouw onderzoek toelicht. Doe dit vooral kort, omdat het feitelijke informatie is en je begeleider de relevante theorieën uit het theoritisch kader waarschijnlijk al kennen.
Daarnaast zijn zij ook bekend met de methoden van onderzoek, maar vergeet niet ze toch even te benoemen met de correcte termen.
Het is belangrijk dat je goed kunt uitleggen waarom je specifieke keuzes hebt gemaakt en waarom je juist besloten hebt andere methoden niet te gebruiken.
Analyse
Dit gedeelte gaat over de kernbevindingen die je bent tegengekomen per deelvraag. Zorg ervoor dat je niet lang blijft hangen bij een bepaald onderwerp of uitkomst. De resultaten moeten compact gepresenteerd worden in een lopend verhaal. Het moet geen droge opsomming worden, maar een situatieschets waarin je de resultaten helder en overzichtelijk presenteerd.
Conclusies & aanbevelingen
Uiteindelijk rond je af met de conclusies en aanbevelingen. In dit deel van je scriptie verdediging schets je de belangrijkste conclusies op basis van je resultaten. Daarnaast presenteer je een aantal aanbevelingen die wellicht relevant kunnen zijn voor je stage bedrijf.
Zorg ervoor dat je de aanbevelingen zo concreet mogelijk maakt, zodat ze ook direct relevant zijn en direct geïmplementeerd zouden kunnen worden.
Kritische vragen
Nadat jij er alles aan gedaan hebt om de scriptie zo goed mogelijk te verdedigen, is het tijd voor de kritische vragen. Dit is het onderdeel waar velen het meest tegenop zien. Je kunt het namelijk niet oefenen en je weet niet wat er gaat komen. Echter is het in de praktijk vaak zo dat dit enorm meevalt. Jij bent namelijk de expert op het gebied van jouw scriptie. Je hebt hier maanden aan gewerkt en iedere steen omgedraaid. Wees dus overtuigt van jezelf en van je eigen expertise.
Soms kunnen deze vragen alsnog erg lastig zijn. De kunst hierbij is niet in paniek te raken, goed na te denken en wanneer je het antwoord niet direct weet de vraag even netjes parkeert. Heb je geen antwoord op de vraag? Geef dit eerlijk toe.
Tadaaa… Scriptie verdedigen doe je zo!
Nadat jij gepresteerd hebt en de kritische vragen achter de rug zijn, is het tijd voor overleg. Je wordt gevraagd even de ruimte te verlaten of wordt even in een break-out room geplaatst. Na een minuut of vijf komt hopelijk het verlossende antwoord: je bent geslaagd! Het cijfer en wat korte feedback ontvang je meestal direct wanneer je terugkomt.
Presenteer tips
Keep it cool! Zorg ervoor dat je je scriptie van binnen en buiten kent. Mocht je even de draad verliezen in de presentatie kan je ‘m bovendien zo weer oppakken.
Laat zien dat je stressbestendig bent en hou je presentatie luchtig en volgbaar, zodat niemand halverwege afhaakt. Voeg zo hier en daar een persoonlijke noot toe aan je werk. Hiermee voorkom je dat 1-op-1 je scriptie staat op te dreunen en je publiek het gevoel krijgt of er een spraakopname afspeelt waarop jij playbackt.
Last but not least is het een aanrader om te leren van inspirerende sprekers. Kijk bijvoorbeeld eens naar een aantal presentaties op TEDx. Het geeft een goed beeld over hoe je met een interessante presentatie je publiek geboeid houdt. Zo wordt scriptie verdedigen een eitje.
Scriptie hulp nodig?
Kom je er nou echt niet uit? Dat kan gebeuren. Wacht niet te lang en vraag om hulp. Een bedrijf als TopScriptie biedt professionele scriptiehulp in elke fase van het proces.
Daarnaast zijn we bij Fiks ook niet de beroerdste niet. Fiks is opgericht door studenten, voor studenten. We connecten met interessante stages via WhatsApp, maar daarnaast helpen we studenten ook waar we kunnen. Mocht je dus met een van ons in contact zijn via WhatsApp en je komt er niet uit, dan zijn we altijd bereid om even mee te kijken.