Foto op je CV: wel of niet doen in 2025?

De ene recruiter vindt het professioneel, de ander vindt het overbodig. In HR-land is er al jaren een discussie gaande over de vraag: moet je als sollicitant wel of geen foto op je cv zetten? Het antwoord is allesbehalve zwart-wit. In dit artikel ontdek je wanneer een foto je kansen vergroot en wanneer je beter geen foto kunt gebruiken. Als student, starter en als doorgewinterde professional is het belangrijk om strategisch om te gaan met de visuele indruk die je achterlaat.

Wat is gangbaar in Nederland?

In tegenstelling tot onze buurlanden zoals Duitsland en België, maar ook in Frankrijk, waar een CV foto een belangrijk onderdeel is, blijft Nederland neutraal. 

Recruiters hechten in veel sectoren meer waarde aan ervaring, opleiding en motivatie dan aan uiterlijk. Toch betekent dat niet dat een foto per definitie overbodig of ongepast is. In sommige vakgebieden kan een foto je cv versterken. Het draait dus om de context van jouw sollicitatie.

Wanneer is een foto op je CV effectief?

Er zijn sectoren waar persoonlijkheid, representativiteit en de eerste indruk een grote rol spelen. Denk aan functies waarbij je veel klantcontact hebt of waarin je uitstraling onderdeel is van je werk.

Voorbeelden van sectoren waarin een foto op je cv gepast of zelfs slim is:

  • Eventmanagement
  • Horeca en hospitality
  • Marketing en communicatie
  • Klantenservice en retail
  • Toerisme

Werk je (of wil je werken) in een branche waarin je jezelf presenteert als gezicht van een merk of organisatie? Dan is een vriendelijke, professionele foto een voordeel. Zorg er altijd voor dat de foto recent is. Goede belichting en neutrale kleding zijn hierbij onmisbaar.

Wanneer kun je beter geen foto toevoegen?

In zakelijke of formele sectoren waarin objectiviteit en inhoud zwaarder wegen dan presentatie, kan een foto overbodig of zelfs ongewenst zijn. Denk hierbij aan functies binnen:

  • Finance
  • IT en data-analyse
  • Juridische sector
  • Onderzoek en wetenschap

Twijfelt je over de kwaliteit van je foto of weet je niet zeker of het professioneel genoeg overkomt? Kies dan voor een cv zonder foto. Zo weet je bovendien zeker dat je op de inhoud van je cv beoordeeld wordt.

Het risico van (bewuste en onbewuste) vooroordelen kun je zo vermijden. Hoewel discriminatie verboden is, toont onderzoek aan dat een foto op je cv een negatieve invloed kan hebben op de beoordeling van jou als kandidaat.

Wat zegt de AVG?

In het kader van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is het toevoegen van een foto op je cv volledig vrijwillig. Werkgevers mogen je niet verplichten een foto aan te leveren. Dat wil zeggen dat jij altijd zelf kiest of je de foto opneemt in je cv of weglaat, zonder dat het ten koste zou mogen gaan van je sollicitatie.

Wil je juist wel een foto gebruiken? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze past bij het doel van je cv.

Tips voor een indrukwekkende CV-foto

Denk je dat een foto een meerwaarde biedt voor jouw sollicitatie? Gebruik dan deze richtlijnen:

  • Kies een rustige achtergrond, bij voorkeur effen en licht
  • Draag neutrale, professionele kleding die past bij je sector
  • Lach subtiel, vermijd overdreven poses en (AI) filters
  • Gebruik een hoge resolutie: een wazige foto straalt geen professionaliteit uit
  • Plaats de foto rechtsboven, zodat het je cv niet verstoort

CV van een student: foto of niet?

Als student of starter heb je mogelijk nog geen uitgebreid arbeidsverleden. Een goede foto kan in dat geval bijdragen aan herkenbaarheid en persoonlijkheid, mits passend bij de functie. Solliciteer je bijvoorbeeld als junior marketeer, hotelreceptionist of communicatieassistent, dan kan een foto wel dat beetje extra bieden.

Ben je op zoek naar een stageplek bij een consultancykantoor of onderzoeksinstituut? Dan telt je motivatiebrief waarschijnlijk zwaarder dan je glimlach.

Een CV op maat en een foto op gevoel

Er is geen universeel correct of verkeerd standpunt als het gaat om een foto op je cv. De keuze is afhankelijk van jouw sector, je functie en vooral: je doel.

Twijfel je nog? Maak dan twee versies van je cv: eentje met en één zonder foto. Zo kun je per sollicitatie afstemmen wat het beste werkt.