10 concentratie tips om beter te studeren

Problemen met concentreren tijdens het studeren? Wie kent het niet… Het zorgt ervoor dat je vaak veel langer bezig bent dan nodig is en dat is zonde. Juist daarom hebben we deze blog geschreven met 10 concentratie tips.

Bij Fiks proberen we studenten te helpen aan de perfecte stage via WhatsApp, maar gaan we ook met andere issues aan de gang om je zo soepel mogelijk door je studie heen te loodsen. 

concentratie tips
  1. Zorg voor een opgeruimde werkplek
  2. Leg je telefoon weg!
  3. Maak een planning met een to-do lijst
  4. Verdeel het werk in kleine taken
  5. Stop met multitasken
  6. Neem regelmatig pauzes
  7. Ga naar buiten!
  8. Ga sporten!
  9. Denk aan je slaapritme
  10. Eet goed en blijf gehydrateerd

De 10 concentratie tips van Fiks. Let’s dive in! 

1. Zorg voor een opgeruimde werkplek 

We beginnen bij de basis, namelijk de werkplek. Deze moet aan enkele criteria voldoen om voor een betere concentratie te zorgen. Eerst moeten alle mogelijke manieren van afleiding niet in zicht of binnen handbereik zijn. Daarnaast moet bureau staan op een plek waarbij je rustig kunt werken zonder gestoord te worden. Zorg dat de werkplek zo is ingericht dat je zo goed mogelijk kunt presteren. Heb je altijd muziek op? Zorg dan dat het afspeellijstje klaar staat. 

Andere factoren die een goede werkomgeving maken:

  • Goede verlichting (zorg voor een bureaulamp). 
  • Een plek die fysiek comfortabel is met een goede bureaustoel en bureau.
  • Een plek waar niemand je direct kan storen of onderbreken.
  • Alles wat je nodig hebt direct bij de hand hebben.

2. Leg je telefoon weg!

Deze is vanzelfsprekend en ligt in het verlengde van het eerst puntje, maar we benoemen hem toch nog even apart. Je telefoon met daarop je social media is een van de grootste blokkers van een goede concentratie. 

Uit onderzoek is gebleken dat social media de aandachtsspanne van jongeren flink verkleind heeft. Sinds de intrede van social media en de smartphone zijn mensen sneller afgeleid. Het is daarom ook zaak dat je telefoon niet bij je in de buurt is op het moment dat je wilt focussen. 

Concrete oplossingen:

  • Train om zonder je telefoon te kunnen door deze vaker weg te leggen. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten. 
  • Zorg dat je telefoon niet binnen handbereik ligt tijdens het studeren.
  • Stel mensen op de hoogte van het feit dat je niet bereikbaar bent voor de komende uren.

Je kunt daarnaast ook eens bijhouden hoeveel tijd je op je smartphone doorbrengt. Als je eenmaal een idee hebt van de hoeveelheid tijd dit is beslag neemt, kijk dan of er bepaalde apps of functies zijn die het meeste tijd in beslag nemen en schakel deze uit. 

Het wegleggen van je telefoon is een van de belangrijksten van de 10 concentratie tips. Als je de telefoon de baas bent, ben je al een heel eind.

3. Maak een planning met een to-do lijst

Het maken van een planning geeft rust en zorgt dat je niet als een kip-zonder-kop aan de slag gaat. In je agenda kun je blokken aankruisen en aangeven dat je dan aan een bepaalde taak gaat werken. Daarnaast kun je een to-do lijstje bijhouden om het nog concreter te maken.

Maak het to-do lijstje op het begin van de dag. Zo kun je de hele dag gefocust blijven op wat er gedaan moet worden zonder afleiding. Bovendien blijkt uit onderzoek dat dingen met de hand opschrijven in plaats van ze uit te typen beter is voor de algehele focus.

4. Verdeel het werk in kleine taken

We kunnen bijna aan de slag, maar voordat je begint zorg je ervoor dat je to-do lijst voor de dag wordt opgeknipt in kleine taken. Op het moment dat grote projecten worden opgedeeld heb je een beter overzicht en ziet een onmogelijk groot project er opeens uit als hapklare brokjes. 

Zo … we kunnen eindelijk aan de slag! De werkomgeving en de planning zijn afgetikt. 

5. Stop met multitasken

Je brein heeft tijd nodig om zich vast te bijten in een specifieke taak, focus daarom altijd op een taak tegelijk. Op het moment dat je merkt dat dit niet lukt, stop de even om de concentratie weer op te pakken op die ene taak. 

Multitasken is een killer voor de concentratie. Begin er niet aan, anders zul je alleen maar heel oppervlakkige taken hebben afgevinkt, zonder dat je echt diep in de materie bent gedoken. 

6. Neem regelmatig pauzes

De hersenen zijn net als elke andere spier, en ze hebben van tijd tot tijd een pauze nodig. Er zijn verschillende theorieën die aangeven om de hoeveel minuten je pauze nodig hebt, maar je voelt dit zelf het beste aan. Pauzes zijn niet erg en juist noodzakelijk om weer met een frisse blik de taken op te pakken. 

Het is het beste om even weg te gaan van je werkplek: loop een rondje en ga naar buiten voor wat frisse lucht. Doe in ieder geval iets wat niets te maken heeft met het werk dat je aan het doen bent. Dit helpt om je geest te focussen. Vergeet daarnaast je lichaam ook niet: Rek je uit of doe de afwas om je spieren te bewegen. 

7. Ga naar buiten!

Dit haakt natuurlijk in op het vorige puntje, maar een rondje in de natuur doet wonderen voor de concentratie. Een simpele wandeling in de buitenlucht heeft aangetoond significant effect te hebben op je humeur en concentratie.

Je hoeft niet eens per se naar een bos of park te gaan. Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die tijd doorbrachten rond hun huis en in hun buurt – de hond uitlaten, tuinieren of op hun balkon zitten – vergelijkbare resultaten boekten.

8. Ga sporten! 

Sporten geeft je niet alleen meer energie en concentratie, maar helpt je ook beter te slapen. Als je regelmatig beweegt, heeft je lichaam een betere slaap-waakcyclus. Dit kan nuttig zijn voor iedereen die moeite heeft zich te concentreren omdat ze moe zijn!

Dan rest natuurlijk de vraag, hoeveel beweging is nodig om een positief effect te zien?

In ieder geval iets doen helpt al enorm. Al is het maar 15 minuten per dag, dan zul hier op de lange termijn het effect gaan zien. Het is vooral belangrijk om dit vol te blijven houden om uiteindelijk resultaat te zien. 

9. Denk aan je slaapritme

Deze is in de vorige puntjes al wel benoemd, maar het is belangrijk voor je concentratie dat je een goed slaapritme hebt. Als je iedere nacht slecht slaapt, heb je overdag ook weinig energie en is je concentratieboog ook kort. 

Op tijd naar bed gaan is natuurlijk stap 1, maar ook op dezelfde tijd opstaan zorgt ervoor dat je lichaam went aan een bepaald ritme. Daarnaast is ieder mens anders, dus heeft de een wat meer slaap nodig dan de ander. Probeer hier persoonlijk een goede balans in te vinden.

Aantal praktische tips voor een betere nachtrust:

  • Geen telefoon in de slaapkamer;
  • Een wake-up light is fijner dan een dreunende wekker;
  • Zorg dat je slaapkamer helemaal donker is op het moment dat je gaat slapen;
  • Alcoholgebruik zorgt ook voor een verstoord slaapritme 😉

10. Eet goed en blijf gehydrateerd

Het is belangrijk om goed te eten zodat je lichaam en hersenen de juiste brandstof krijgen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals noten en eieren, zijn goede voedingsbronnen die je helpen te concentreren. 

Gezonde voeding gaat echter niet alleen over wat je eet – het gaat ook over hoeveel water je drinkt. Te weinig water drinken kan een negatieve invloed hebben op je concentratievermogen. 

Daarnaast is het vermijden van cafeïne ook nuttig. Het werkt als stimulerend middel dat de activiteit in je zenuwstelsel verhoogt, maar zodra dit is uitgewerkt krijg je een dip. Stimulerende middelen zoals cafeïne kunnen averechts werken en het moeilijker maken om voor langere tijd op een ding tegelijk te concentreren. 

Dit waren de 10 concentratie tips van Fiks. Hopelijk heb je hier iets aan gehad en kun je de bovenstaande tips gaan toepassen tijdens het studeren!

Mocht je daarnaast binnenkort nog op zoek zijn naar een stage, dan helpen we je graag op pad. Via WhatsApp helpen we je persoonlijk aan de perfecte stage. Er staan op ieder moment ook altijd 200+ stages online voor als je zelf al een kijkje wilt nemen. 

Ohja … als je zelf geen stage zoekt, maar klasgenoten of vrienden wel, dan betalen we je hiervoor. Weten hoe dat werkt? Check dan ons linkje hier