7 tips om indruk te maken bij je stage bedrijf

Het is niet altijd even makkelijk om je plekje te vinden binnen je stage bedrijf. Vaak duurt het even voordat je wordt opgenomen in het team. Bij veel bedrijven is het zo dat ze eerst even willen zien wat voor vlees ze in de kuip hebben, voordat je zelf projecten mag oppakken. Daarom hebben we 7 tips voor je om een goede indruk achterlaten.

stagebedrijf

Lets dive in👇

  1. Neem een proactieve houding aan tijdens de stage
  2. Je collega’s zijn er om je te helpen
  3. Details zijn belangrijk bij ieder bedrijf
  4. Neem pauzes om fris te blijven
  5. Wees een teamspeler
  6. Een stage als de ideale opstap naar je eerste baan
  7. Fiks helpt je mee tijdens de stage

1. Neem een proactieve houding aan tijdens je stage

Als stagiair is een proactieve houding het allerbelangrijkste. Wees vooral niet bang om te vragen en stel je open voor nieuwe taken. Op het moment dat er gevraagd wordt of iemand een specifieke taak kan oppakken, ga er dan voor. Zo wordt je snel onderdeel van het team (vooral als je de taak goed uitvoert).

Daarnaast kun je aan je stagebegeleider ook om extra taken vragen. Wees hierin ook specifiek, zodat het duidelijk is voor de stagebegeleider en het ook iets is dat jij graag wilt doen. Als je graag accountant wilt worden, vraag dan of je kan helpen bij het maken van rapporten of het bijwerken van spreadsheets tijdens je stage. In elke situatie is het belangrijk om regelmatig met jouw manager of stagebegeleider te overleggen, zodat er ook feedback gegeven kan worden. Deze aanpak zal de werkgever laten zien dat je betrouwbaar bent en toegewijd aan je rol in het bedrijf.

2. Je collega’s zijn er om je te helpen

Vraag om hulp! Stage lopen is vaak de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Het is dus helemaal niet gek dat je als stagiair veel vragen hebt. Ervaren collega’s verwachten ook dat je veel vragen hebt en willen je graag op weg helpen. Veel vragen stellen betekent niet dat je dom overkomt, in tegenstelling, het betekent namelijk dat je betrokken bent en interesse toont in het bedrijf of bepaalde processen.

Er zijn twee manieren om hulp te vragen en de ene manier werkt net iets beter dan de andere manier. Je kunt direct om hulp vragen, maar je kunt ook advies inwinnen. Dit is een klein nuance verschil, maar het laatste komt veel sterker over. In plaats van te vragen “help, kun jij dit voor me oplossen” kun je vragen “Ik was bezig met [project] en ik realiseerde me dat ik [deel van het project] niet begreep. Hoe zou jij zoiets aanpakken?”

Vaak hebben drukke collega’s geen tijd om direct veel werk uit handen te nemen, maar zullen ze wel altijd de tijd maken om met je mee te denken. 

3. Details zijn belangrijk bij ieder bedrijf

Je weet het waarschijnlijk wel, maar aandacht voor details is belangrijk als je goed werk probeert te leveren. Het is verleidelijk om die kleine taken te negeren, vooral als ze geen direct verband lijken te hebben met de inhoud van je stage. Maar de waarheid is dat ze je wel helpen om een reputatie op te bouwen bij het stage bedrijf.

Stagiairs die op de details letten en netjes werk afleveren, kunnen vaak rekenen op meer belangrijke taken omdat ze secuur zijn. Vooral als het gaat om werk dat ook te maken heeft met klanten. Bedrijven willen er in ieder geval voor zorgen dat interactie met de klanten altijd zo professioneel mogelijk is. Op het moment dat jij interne mails met spelfouten doorstuurt, zal het bedrijf je ook niet snel laten mailen klanten. 

4. Neem pauzes om fris te blijven

Pauzes zijn altijd goed en zorgen ervoor dat je ook helder kunt nadenken. Een heldere stagiair is veel meer waard voor een bedrijf, dan iemand die op de automatische piloot werkt.

Het is niet alleen belangrijk om overdag kleine pauzes te nemen, maar het is ook belangrijk om ‘s avonds tijd voor jezelf te hebben. Het is een goede gewoonte om na werktijd niet meer te reageren op werkmails en je in plaats daarvan te richten op andere taken. Zorg dus dat je goed kunt afschakelen, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag kunt.

stage bedrijf

5. Wees een teamspeler 

Om het meeste uit je stage wilt halen, moet je niet alleen op jezelf focussen maar ook op het team. Door ervoor te zorgen dat je weet wat er speelt en met welke projecten jouw collega’s bezig zijn, kun je jezelf waardevol maken.

Het is een goede eigenschap als je net dat extra stapje zet. Op het moment dat je kunt inschatten welke collega’s hulp nodig hebben, kun jij de redder in nood zijn. Het gaat erom dat je alert blijft en manieren vindt om nog meer te kunnen betekenen voor het team en voor het stage bedrijf. Als je merkt dat een collega hulp nodig heeft bij een project, help dan mee, ook al heeft het geen directe invloed op jou of je afdeling. Je wilt bekend staan als iemand die meedenkt met anderen en niet alleen focust op eigen taken. 

6. Een stage als de ideale opstap naar je eerste baan

Dit is de ultieme kroon op je werk als stagiair: Je krijgt een baan aangeboden. Veel bedrijven werken juist met stagiairs omdat ze zo hun eigen (nieuwe) werknemers kunnen opleiden. Ze investeren 5 maanden in jou door je te begeleiden tijdens je stage, omdat ze potentie in je zien. Het is dus helemaal niet gek dat ze je na de stage een baan willen aanbieden.

Voor een stagiair is het natuurlijk ook mooi om een baan aangeboden te krijgen van je stage bedrijf. Je kent het bedrijf, je kent het team en bent ook al helemaal ingewerkt. Het is dus een fijne overgang van het studentenleven naar het werkende leven.

Wees daarom ook altijd open en transparant over je toekomstplannen. Mocht het interessant vinden om te blijven na je stage, laat dit dan ook merken bij je stagebegeleider of manager zodat je het gesprek kunt aangaan. 

7. Fiks helpt je mee tijdens de stage

Fiks is niet alleen in het eerste deel van het stage proces belangrijk. Naast het connecten van studenten met interessante stages via WhatsApp, helpen we je ook persoonlijk mee om ervoor te zorgen dat je tijdens het hele proces geholpen kunt worden. 

Op het moment dat je stage loopt en wellicht even onafhankelijk advies wilt, kun je ons nog steeds een appje sturen. Niels staat (bijna) dag en nacht voor je klaar om je te voorzien van advies. 

Mocht je overigens nog wel studenten kennen die pas aan het begin van het proces staan en nog op zoek moeten naar een stage, stuur ze dan ons linkje eens door. Hier kun je zelfs iets mee verdienen!